IRAN - Ali Younesi en Amir Hossein Moradi, twee hoogbegaafde studenten aan de gerenommeerde Sharif University of Technology in Teheran, staan onder zware druk in de Iraanse gevangenissen.

Ali younesi, Amirhosein moradi, stichting van de familieleden
12 april 2021 - Amnesty International heeft opgeroepen tot de onmiddellijke vrijlating van de politieke gevangenen Ali Younesi en Amir Hossein Moradi.
Op zaterdag 10 maart heeft Amnesty International opgeroepen tot vrijlating van de twee hoogbegaafde studenten. 
"Een jaar lang werden Ali Younesi en Amir Hossein Moradi zonder vorm van  proces vastgehouden op afdeling 209 van de Evin-gevangenis in Teheran. Ze zijn onder toezicht geplaatst van het ministerie van inlichtingen en hebben geen toegang tot een onafhankelijke advocaat van hun keuze. Volgens Amnesty International worden ze onder druk gezet om "bekentenissen" af te leggen. Ze worden gedwongen op de grond te slapen en delen de cel met gevangenen die worden beschuldigd van geweldsdelicten”
Tweet - Amnesty Iran -10 april 2021
Achtergrond
Younesi en Moradi werden vermist op 10 april 2020. Na 26 dagen gaf de rechterlijke macht van het Iraanse regime toe dat ze zijn aangehouden en in detentie geplaatst.
Younesi won een gouden medaille op de 12e Internationale Olympiade voor Astronomie en Astrofysica, gehouden in China in 2018. Eerder won hij de zilveren en gouden medailles van de Nationale Astronomie Olympiade in 2016 en 2017. Amir Hossein won ook een zilveren medaille op de Olympiade in 2017.
In juni 2020 kondigde de broer van Younesi aan dat Younesi in de gevangenis het coronavirus heeft opgelopen. Door het regime wordt al de hele Covid-19-pandemie geen aandacht besteed aan de gezondheidstoestand van politieke gevangenen. Dit heeft geleid tot veel besmettingen onder de  gevangenen.
STFA heeft bij de Secretaris-generaal van de VN en de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN herhaaldelijk  aangedrongen op onmiddellijk ingrijpen om de levens van Ali Younesi en Amir Hossein Moradi te redden en aan te dringen op hun vrijlating.
Uit de hele wereld hebben parlementsleden, bekende persoonlijkheden en internationale organisaties het Iraanse regime opgeroepen Moradi en Younesi vrij te laten. Het gaat hier om Nobelprijswinnaars, het Internationaal Gerechtshof dat 4.000 parlementsleden in Europa en de VS vertegenwoordigt, leden van het Europees Parlement, Amnesty International, parlementaire commissies in het VK, Italië, Australië, Canada en België, de Mensenrechtenfederatie van Italië, de ngo Hands off Cain uit Italië, de Commissie van Moslims in Frankrijk, parlementsleden en hoogwaardigheidsbekleders uit Ierland, Roemenië en Arabische landen en het Comité van Franse burgemeesters.