Iran: Arash Sadeghi binnen 24 uur 3 keer overgebracht naar ziekenzaal gevangenis

STFA, 11 Januari 2017 - De politieke gevangene Arash Sadeghi werd in de Evin gevangenis 3 keer in slechts 24 uur naar de ziekenboeg overgebracht vanwege zijn verslechterende gezondheidstoestand. Op dinsdag 10 januari werd hij overgebracht naar de gevangeniskliniek vanwege een longontsteking en voortdurend hoesten, maar hij  kreeg als enige medische behandeling een zuurstofmasker voordat hij naar het gevangenenverblijf werd teruggebracht.

Om 01:30 op 11 januari werd hij opnieuw overgebracht naar de kliniek vanwege ernstige ademhalingsmoeilijkheden, maar werd daarvoor niet behandeld. Later in de ochtend van die dag werd hij voor de derde keer binnen 24 uur naar de ziekenboeg overgebracht vanwege ernstige maagpijn, een zeer lage bloeddruk van 8 over 6 en het opgeven van bloed, maar werd weer teruggebracht zonder adequate behandeling.

In overweging nemend dat de gezondheidstoestand van Arash Sadeghi voortdurend verslechtert ten gevolge van zijn langdurige hongerstaking, zou hij moeten worden opgenomen in een ziekenhuis, maar de gevangenisartsen zeiden dat de openbaar aanklager en de gevangenisofficials dit niet toestaan.

Arash Sadeghi’s vader vertelde tegen een nieuwsagentschap: “De gezondheidstoestand van Arash is kritiek, maar regeringsofficials weigeren hem naar een ziekenhuis over te brengen. Ik herinner me dat één van de ondervragers tegen Arash zei: je zult deze gevangenis niet levend verlaten.”

 

 

 

STFA, Stichting van de Familieleden