Iran: Arbeiders en winkeliers protesteren in verschillende steden

16 mei 2018.

Iraanse opstand

Op woensdag 16 mei hielden arbeiders van Hepco Company, een fabrikant van zware machines in het centrum van Arak, voor de vierde opeenvolgende dag een protestdemonstratie. Ze riepen slogans tegen de functionarissen van het regime.

Evenals vorige dagen blokkeerden demonstranten de noord-zuid-spoorverbinding door een sit-in op de spoorweg te houden.

Zij eisten betaling van hun achterstallige salarissen en uitkeringen en tegelijk garanties voor werkzekerheid.

In Teheran legden metro-personeelsleden van de metrolijn Teheran-Karaj hun dagelijkse werk neer om te protesteren tegen het niet-betalen van hun salarissen en achterstallige betalingen. In het metrostation van Chitgar riepen mensen die wachtten op de komst van de treinen "Dood aan de dictator".

In Ahvaz, in het zuidwesten van Iran, bleven rijstboeren bijeenkomen voor het gouvernementsgebouw om te protesteren tegen een verbod op de rijstteelt in de zomer, waardoor ze veel problemen zouden krijgen.

Bewoners van het dorp Mehdi-abad, vlakbij de centrale stad Qazvin, dwongen de veiligheidstroepen en autoriteiten van het regime het gebied te ontvluchten. De autoriteiten hadden geprobeerd het land waarop ze werkten over te nemen.

In de westelijke stad Baneh bleven winkeliers protesteren tegen de holle beloften van het regime over het openen van grensovergangen en het verlagen van douanetarieven.

Woensdag is in de centrale stad Isfahan een groep kooplieden in de Naghsh-e-Jahan-bazar in staking gegaan om te protesteren tegen de recente stijging van de dollarkoers. Een soortgelijk protest werd gehouden door kooplieden in de zuidelijke stad Bandar Abbas, in de Tarikeh-bazaar in de westelijke stad Kermanshah en in Qeshm.

Dinsdag hielden depositohouders van de kredietinstellingen Arman en Afzal Toos protestdemonstraties in drie delen van Teheran. In de noordelijke stad Rasht hielden een groep depositohouders van Kaspische kredietinstellingen en in de zuidelijke stad Dezful depositohouders van de kredietinstelling Arman-Vahdat protestbijeenkomsten om de teruggave van hun deposito's te eisen.

Op dezelfde dag zijn in de stad Isfahan spoorwegarbeiders in staking gegaan. De protesterende werknemers hebben de afgelopen vier maanden geen salaris ontvangen en zijn al meer dan een jaar verstoken van hun zorgtoeslagen.

De afgelopen dagen vonden soortgelijke protesten van spoorwegarbeiders plaats in de steden Mashhad, Islamshahr, Zanjan, Tabriz, Damghan en Bafgh.