Iran Arresteert 24 Mensen voor het Online Plaatsen van Beelden van de Rampzalige Overstromingen

Het hoofd van de cyber politie in Khuzestan heeft gezegd dat 24 internet activisten zijn opgespoord en vastgezet door te berichten over de verwoestende overstromingen in deze zuidwestelijke provincie, aldus Mizan Online, het nieuwsagentschap van de rechtelijke macht.  

Vorige week kondigde de politiechef van Teheran aan dat in de hoofdstad 4 mensen waren gearresteerd voor “het verspreiden van geruchten” over de incompetentie van officials voor hun hulpverlening bij de overstromingen. Het regime ziet lokaal nieuws over de omvang van de verwoestingen en over de incompetentie van de overheid bij de hulpverlening als een bedreiging van haar veiligheid. 

Iraanse autoriteiten hebben de burgers gewaarschuwd dat ze vervolgd kunnen worden voor hun online berichtgeving over de overstromingen die tientallen doden hebben veroorzaakt en huizen en infrastructuur in meerdere provincies in het land verwoest hebben.  

Pashaie heeft ook diegenen beschuldigd die foto’s en video’s van de schade, met name in de zwaarst getroffen stad Shiraz in de provincie Fars, hebben gedeeld voor persoonlijk gewin. 

Volgens mensenrechten groepen zijn ook 11 hulpverleners in de afgelopen dagen in Khuzestan gearresteerd door de IRGC.   

Dit gebeurt nu, nadat overstromingen ernstige schade hebben aangericht in het noorden, zuiden en westen van Iran, waarbij boze Iraniërs klagen over het gebrek aan staatshulp. 

Slachtoffers van de ergste overstromingen in het land in tien jaar tijd hebben felle demonstraties gehouden tegen de gebrekkige hulpverlening door de overheid, terwijl de staatstelevisie claimt dat grootscheepse hulp aan de overlevenden wordt verleend.