Iran arresteert vooraanstaande vakbondsactivisten in de aanloop naar 1 mei.

Twaalf leden van de Free Workers Trade Union of Iran werden gearresteerd op vrijdag 26 april, enkele dagen voor de Internationale Dag van de Arbeid, zo meldt de vakbond. 

De arbeidsactivisten hadden zich naar verluidt verzameld in het park "Jahan Nama" in Teheran-Karaj Highway, om de internationale Dag van de Arbeid te vieren.

De twaalf hadden zich in het park verzameld, waarop de veiligheidstroepen de plaats bestormden, de activisten vasthielden en hen naar een onbekende locatie brachten. 

De meeste gevangenen werden later vrijgelaten, maar minstens vier van hen, waaronder Parvin Mohammadi, Haleh Safarzadeh, Valeh Zamani en Alireza Saqafi, werden overgebracht naar de Raja'i Shahr-gevangenis van Karaj, ten westen van Teheran.

De Iraanse arbeidswetgeving erkent niet het recht om vakbonden op te richten die onafhankelijk zijn van door de regering erkende groeperingen, zoals de Islamitische Arbeidsraad. Sinds 2005 hebben de autoriteiten herhaaldelijk bij een onafhankelijke vakbond aangesloten werknemers lastiggevallen, gedagvaard, gearresteerd, veroordeeld en gevonnist.

De arbeidsonrust in Iran is sinds december 2017 met tussenpozen opgelaaid en de Iraanse arbeiders hebben in 2018 meer dan 1.865 protesten georganiseerd. 

Ze kwamen elke maand bijeen om hun frustratie te uiten over economische problemen en corruptie. (Iran HRM - 28 april 2019).