Iran: Crisis bij scholieren-vrachtdragers (kruiers)

Een lid van het Iraanse parlement sprak van een “Crisis bij scholieren-vrachtdragers (kruiers)” en verklaarde dat 75.000 personen in Iran betrokken zijn bij het dragen van vrachten, waaronder ook een aantal studenten die bij hun draagtochten omkwamen.

Rassoul Khezri verklaarde in een interview met het staatsnieuwsagentschap op 28 oktober dat studenten in de westelijke provincies van Iran betrokken zijn bij het dragen van vrachten. “We zien een crisis bij scholieren-vrachtdragers die bij hun werk omkomen.”, voegde hij eraan toe.

Er waren al berichten verschenen over de activiteiten van een aantal scholieren in de westelijke provincies van Iran die als vrachtdragers werkzaam zijn.

Na de dood van een aantal dragers in de grens- en berggebieden ten gevolge van een lawine in de winter van 2016 verklaarde de vader van Ali Mohammadzadeh, één van die dragers, dat zijn 18-jarige zoon net als een aantal vrienden van hem 150.000 tot 200.000 toman voor elke draagtocht kreeg.

De literatuurdocent van Ali Mohammad Zadeh vertelde aan de Etemad-krant dat “veel scholieren in de grenssteden draagtochten uitvoeren, maar dit nooit op school of tegen hun vrienden vertellen”.

Kolbar (kruier) worden diegenen genoemd die goederen op hun schouders de grens overbrengen om in hun levensonderhoud te voorzien. Dit gebeurt vooral in de provincies West-Aserbeidjan, Koerdistan en Kermanshah.

Khezri zei dat dragers een vracht van ca. 220 kg op hun schouders dragen en dat “hen door dit zware gewicht fysieke problemen bedreigen”.

Dit parlementslid vertelde ook dat de dragers zelf 95 procent van hun ziektekosten moeten betalen.

Volgens sommige berichten is een aantal doden omgebracht door de Iraanse veiligheidstroepen, die op de dragers in de bergen en in de grensstreken vuren.

In augustus en september 2017 vonden er demonstraties plaats in Baneh en Sanandaj als protest tegen de dood van twee jonge dragers uit Baneh, waarbij een aantal personen gearresteerd werd.

Zoals bij andere sociale problemen ziet het Iraanse regime geen andere oplossing voor dit probleem dan onderdrukking, en daar vormen deze dragers geen uitzondering op.