Iran: de executie van atleten, 40 jaar lang

 

In schril contrast met ontwikkelde landen waar atleten worden geëerd, duikt de situatie van atleten in Iran ver onder de minimale internationale standaarden.

De machthebbers in Iran mishandelen, arresteren en executeren Iraanse atleten.

In het duistere dossier van mensenrechtenschendingen dat het regime heeft, bevinden zich talloze gevallen van executie van atleten en nationale kampioenen.

Geen enkel ander regime in de geschiedenis van de mensheid heeft zo’n afgrijselijke misdaad tegen haar nationale helden en atleten gepleegd.

Door weer een lokale bokskampioen ter dood te veroordelen wegens zijn rol in de protesten van 2019, heeft het Iraanse regime opnieuw laten zien dat het de bedoeling heeft ieder tegengeluid in de kiem te smoren met geweld en onderdrukking, zelfs onder atleten en diegenen die kampioenstitels dragen.

Vafaei-Sani, 26 jaar oud, werd ter dood veroordeeld na te zijn veroordeeld voor brandstichting en de vernietiging van regeringsgebouwen.

 

 

 Mohammad Javad Vafaei-Sani

 

Hij was gevangengenomen in februari 2020 en 1 van de aanklachten tegen hem luidde deelname aan protesten in november 2019 die voortkwamen uit een plotse stijging in brandstofprijzen.

De doodstraf die werd uitgevaardigd tegen Mohammad Javad Vafaei-Sani komt iets meer dan een jaar na de executie van worstelkampioen Navid Afkari in september 2020, die tot een internationale veroordeling van de executie leidde en tot oproepen om Iran van sportevenementen uit te sluiten.

Navid Afkari’s zaak werd behandeld toen Ebrahim Raisi het Gerechtelijk Hoofd van het regime was, en veroorzaakte wereldwijde verontwaardiging, waaronder van de World Players Association (WPA), een onderdeel van de UNI Wereldvakbond dat een vereniging van atleten is die 85.000 mensen vertegenwoordigt. De WPA riep op tot de uitsluiting van Iran van wereldsport als de executie doorgang vond.

“De afgrijselijke executie van een atleet kan alleen worden beschouwd als een ontkenning van de humanitaire waarden die het fundament zijn van sport”, zei de WPA-directeur Brendan Schwab in een communiqué.

Atleten geëxecuteerd in Iran

Vele atleten werden gevangengenomen, gemarteld of zelfs geëxecuteerd tijdens het bewind van het klerikale regime.

Habib Khabiri

Habib Khabiri was lid van het Iraanse nationale heren-voetbalteam. Hij werd gearresteerd in 1983 omdat hij ervan verdacht werd lid te zijn van de Iraanse oppositie, en werd het jaar erop door een vuurpeloton geëxecuteerd.

Khabiri is 1 van 282 mensen die genoemd werden in een rapport van de Verenigde Naties uit 1985 over de stand van de mensenrechten In Iran. Het rapport zegt over deze 282 mensen dat ze, “zo wordt beweerd, zonder eerlijk proces en arbitrair werden geëxecuteerd in de Islamitische Republiek Iran: 1984-1985”.

 

Habib Khabiri was lid van het Iraanse nationale heren-voetbalteam.

Hooshang Montazeralzohoor

Hooshang Montazeralzohoor was een worstelkampioen die werd gearresteerd in de zomer van 1981 en geëxecuteerd door een vuurpeloton samen met 29 anderen later dat jaar. Destijds zei de Iraanse rechterlijke macht dat deze dertig mensen leden waren van de Iraanse oppositie.

Montazeralzohoor kwam uit voor Iran tijdens zowel de Olympische Zomerspelen in Montreal als de Zomer-Universiade van 1977 in Bulgarije. Hij was worstelkampioen.

Foruzan Abdi

Foruzan Abdi was de aanvoerster van het Iraanse nationale dames-volleybalteam. Ze werd als vroege twintiger gearresteerd in 1981 omdat ze ervan verdacht werd de Iraanse oppositie te steunen en werd tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Abdi werd niet vrijgelaten na haar 5-jarige gevangenisstraf en werd opgehangen in de beruchte Evin-gevangenis van Teheran in de zomer van 1988.

Iran heeft duizenden politieke gevangenen geëxecuteerd – grotendeels leden en sympathisanten van de PMOI in de jaren 1980 en het bloedbad van 1988.

 

Foruzan Abdi was de aanvoerster van het Iraanse nationale dames-volleybalteam. (Derde persoon van links.)

Mahshid Razaghi

Mahshid Razaghi was lid van het Iraanse nationale Olympische voetbalteam. Hij werd gearresteerd in 1980 voor het verkopen van anti-regerings-kranten en werd tot 1 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Razaghi werd niet vrijgelaten na zijn straf te hebben uitgezeten en werd gevangengehouden tot zijn executie tijdens het bloedbad van 1988. Zijn broer Ahmad werd ook geëxecuteerd, enkele dagen later.

Mahshid Razaghi was lid van het Iraanse nationale Olympische voetbalteam.

Slotwoord

De afgrijselijke executie of terdoodveroordeling van atleten is een stuitend voorbeeld van de schending van mensenrechten en alle menselijke waarden.

We dringen erop aan bij de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, de VN-Mensenrechtenraad, de Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten en alle mensenrechtenorganen, evenals bij de Europese Unie en haar lidstaten, om dringend actie te ondernemen om het leven te redden van de politiek gevangene Mohammad Javad Vafaei-Sani.