IRAN: Demonstranten scanderen "Dood aan Khamenei" bij protesten die zich over vele steden verspreiden

 

25 juni 2018

 Iraanse opstand -

Opstand van het volk van Teheran met slogans

De repressieve troepen vallen protesterende Bazaar-winkeliers aan 

 Dood aan het principe van Velayat-e Faqih; Hoed u voor de dag dat wij wapens in handen krijgen

De opstand is naar meerdere steden als Bandar Abbas, Shahriar, Karaj, Kashan, Qeshm, Shiraz, Kermanshah en Mashhad uitgebreid.

De stakingen en demonstraties van de Bazaar-handelaren en van andere winkeliers in Teheran, die brede steun kregen van de bevolking, vooral van de jongeren, verspreidden zich naar verschillende delen van de stad. In Teheran sloten ook de Mirdamad-markt, Chahar Sough en de Qaisariyah-markt (het centrum voor de verkoop van horloges en sieraden), en ook de Shoush- en Mowlavi-markten sloten zich bij deze grote staking aan uit protest tegen de recessie, de dramatische val van de rial en de hoge prijzen. De winkeliers en de jeugd in Amir Kabir en Nazem al-Atebba demonstreerden ook op de Ray-avenue, waar zich het centrum voor de verkoop van auto-onderdelen bevindt.

De demonstranten, betogend in de meeste centrale straten van Teheran, zongen: Dood aan de Dictator; Dood aan Khamenei; Dood aan het principe van Velayat-e Faqih; Hoed u voor de dag dat wij wapens in handen krijgen; Hervormers, conservatieven, jullie hebben afgedaan; Kanon, tank, voetzoeker, Khamenei moet worden gedood; Weg met de hoge prijzen; Onze vijand is hier, ze beweren ten onrechte dat het de VS is; We zullen de Bazaar sluiten, we zullen Iran bevrijden; Iraniërs zullen eerder sterven dan vernederingen accepteren; We zullen sterven en Iran terugkrijgen; Waarom bent u nog aan de macht, Iran is als Palestina geworden; Wees niet bang, wees niet bang, we zijn allemaal samen; en ...

De repressieve troepen vielen de demonstranten in verschillende delen van de stad aan en probeerden hen uiteen te jagen door in de lucht te schieten en traangas af te vuren. Dappere jongeren verdedigden zich door stenen en bakstenen te gooien en traangas terug te werpen naar de huurlingen. Ze staken motorfietsen en vuilnisbakken in brand om de repressieve troepen voor het parlement op het Baharestanplein, op het kruispunt van het Istanbul-knooppunt en in de Ferdowsistraat tegen te houden. Een jonge jongen kreeg een beroerte door de zware klappen van de huurlingen van de oproerpolitie. Een aantal aanvallers kreeg een afstraffing en een aantal politieposten en motorfietsen van de oproerpolitie zijn in brand gestoken.

De staking en het protest hebben zich over veel andere steden, waaronder Bandar Abbas, Shahriar, Karaj, Kashan, Bandar Qeshm, Shiraz, Kermanshah en Mashhad, verspreid. Demonstraties in Bandar Abbas groeiden uit tot een veldslag, waarbij demonstranten  autobanden verbrandden om het traangas te neutraliseren.