Iran: document Educatie 2030 van de UNESCO gepubliceerd

Maandag 12 juni 2017

Na de rellen in Iran over het document Educatie 2030 van de UNESCO heeft Hassan Rouhani als reactie naar de tegenstanders de afbeelding van deze resolutie op Instagram geplaatst.

Volgens die illustratie op Instagram was het ontwerp van deze verordening in september 2016 zowel naar Khameneis kantoor gestuurd, als naar het Parlement, de rechterlijke macht, het Algemene Inspectie Kantoor (GIO), naar het Hof van de Opperste Controle van Iran, en naar andere overheidsinstellingen.

Op 7 mei 2017 haalde Khamenei uit naar Rouhani’s regering door te beweren dat het document Educatie 2030 van de UNESCO heimelijk was uitgevoerd. Daarop bekritiseerde hij scherp de Opperste Raad van de Culturele Revolutie met de woorden: “De Raad had beter op moeten letten, dan hadden wij dit niet tegen hoeven te houden.”

Anderzijds viel Rouhani één van de tegenstanders aan tijdens de presidentsverkiezingen, aangzien zij Khamenei “foute rapporten” hadden gestuurd over het document Educatie 2030 van de UNESCO.

De Leider van het Vrijdagse Gemeentelijk Gebed van Isfahan, Yousef Tabatabai, verwees naar Rouhani’s opmerkingen over het “foute rapport”. Hij beweerde dat Khamenei nooit “een woord heeft gezegd, zonder het te hebben laten onderzoeken”.

Na het verschijnen van het document Educatie 2030 van de UNESCO op Rouhani’s Instagram gebruikte Khamenei in zijn toespraak de term “schiet-er-maar-op-los”. Impliciet haalde hij uit naar Rouhani door te beweren dat hij geen “foute rapporten” ontvangt.

Yousef Tabatabai voegde hier aan toe: “Het is onzinnig, dat sommige mensen in de UNESCO een document plannen voor ons onderwijs, terwijl wij de Koran hebben en Islamitisch onderwijs in de Islamitische Republiek Iran. Deze mensen hebben ooit beweerd dat het document nog niet getekend is of dat het niet verplicht is. Ook hebben zij beweerd dat de deal met Iran niet noodzakelijk was. Als de opperste leider ontkent, dan doe je er verkeerd aan het document uit te voeren.”

De Leider van het Vrijdagse Gemeentelijk Gebed van Shiraz, Naser Imani, richtte zich tot regeringsautoriteiten met de bewering: “U onthult het geheime document, terwijl u het al uitvoert bij de diensten. Het is ongelukkig om aan de vijfjarigen over seksuele zaken les te geven.”