Iran executeert homofiele tiener en schendt internationaal recht

“Iran bewijst eens temeer zijn grenzeloze en ziekmakende liefde voor het executeren van jongeren, in weerwil van alle internationale conventies en wetten."

Door Benjamin Weinthal

Amnesty International rapporteerde deze week: het Iraanse regime executeerde een homofiele jongere in juli – het is de eerste keer in 2016 dat iemand is geëxecuteerd die werd veroordeeld op zo jonge leeftijd in de islamitische republiek.

De 19 jaar oude Hassan Ahafsr werd opgehangen in de Arak gevangenis in de Iraanse provincie Markazi op 18 juli, nadat hij was veroordeeld voor "geforceerde anale gemeenschap met een andere man" in begin 2015, meldde Amnesty dinsdag.

Stefan Schaden, een LGBT (Lesbian, Gay, Bisex, Transsexual) rechtenactivist en woordvoerder van het Europese  'STOP THE BOMB' campagne, vertelde tegen The Jerusalem Post op donderdag: “Vrijwillig homoseksueel contact blijft onwettig volgens de Iraanse sharia en wordt gestraft met publieke geseling of zelfs executie. Terwijl ISIS homo’s van daken afgooit, hangt Iran ze op”. 

Amnesty meldde dat de Iraanse autoriteiten een klacht ontvingen waarin Afshar en 2 andere jongeren werden beschuldigd van het dwingen van een andere jongen tot seksueel contact. Afshar, die in december 2014 werd gearresteerd, zei dat de seksuele relaties geheel vrijwillig waren en dat de beschuldiger zelf eerder ook homoseksuele relaties was aangegaan. 

“Iran bewijst eens temeer zijn grenzeloze en ziekmakende liefde voor het executeren van jongeren, in weerwil van alle internationale conventies en wetten," zo zei Magdalena Mughrabi, adjunct directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika van Amnesty International. 

Ze voegde toe dat Hassan Afshar een 17 jarige leerling aan een middelbare school was, toen hij werd gearresteerd.

"Hij had geen advocaat en de rechterlijke macht ging razendsnel door de zaak en veroordeelde hem binnen 2 maanden tot de doodstraf, alsof ze hem niet snel genoeg konden executeren” benadrukte Mughrabi. 

Volker Beck, een homo die parlementslid is voor de Duitse Groenen en internationaal actief is om de vervolging van LGBTs te stoppen, vertelde aan The Jerusalem Post, “Iran heeft het VN verdrag ondertekend waarin de doodstraf niet geheel wordt uitgesloten, maar dat wel de hele zware straffen limiteert tot ernstige misdrijven en verbiedt het executeren van jeugdigen. “

Beck zei: “In de rechtszaak van Toonen versus Australië, heeft Genève  [VN Mensenrechten Comité] vastgesteld dat strafrechtelijke vervolging van homoseksuelen volgens het Internationale Verdrag van Burgerlijke en Politieke Rechten niet is toegestaan. Iran schendt met deze executies zijn mensenrechtenverplichtingen op 3 manieren. Onze buitenlands beleid zou streng moeten optreden tegen deze mensenrechtenschendingen in Iran en Saudi Arabië.” 

Het koninkrijk Saudi-Arabië spreekt, net zo als Iran, ook de doodstraf uit over homoseksuelen. 

Schaden zei, “Het islamitische regime van Iran bewijst met zijn acties dat het geenszins een “gematigd” regime is. Terwijl de VS en de Europese Unie de handel met Iran bevorderen, als vormden zij de Iraanse Kamer van Koophandel, negeren ze willens en wetens de recente massa executies, de arrestatiegolven, de financiering door Iran van terreur en de afschuwelijke mensenrechtenschendingen. De handlangers van Iran bevorderen en bewerkstelligen het vermoorden van velen en dwingen homoseksuelen het land te ontvluchten. “ 

Volgens een Brits artikel uit 2008 naar aanleiding van Wikileaks, executeerde Iran tussen de 4.000 en 6.000 homoseksuelen vanaf de start van de islamitische revolutie in 1979 tot 2008.

Iran executeert regelmatig homo’s en gebruikt de term verkrachting om de doodstraf te mogen uitspreken volgens islamitisch recht.

Magdalena Mughrabi, van Amnesty zei  “De wrede ironie wil dat de officials Hassan Afshar gedurende 7 maanden onwetend lieten omtrent zijn doodstraf, terwijl hij in een jeugdgevangenis zat, omdat ze hem “geen narigheid wilden bezorgen” – maar desondanks toch bereid waren hem te executeren. Met deze executie hebben de Iraanse autoriteiten eens te meer hun hardvochtige respectloosheid met betrekking tot de mensenrechten bewezen”.

 

 

 

STFA, Stichting van de Familieleden