Iran gaat door met het arresteren van milieu-activisten in intimidatie campagnes

De Iraanse autoriteiten gaan door met het arresteren van milieu-activisten, terwijl ze de druk op natuurbeschermers vergroten.

De staatsveiligheidsdiensten arresteerden de afgelopen dagen verscheidene milieu-activisten in de steden Shahrekord, Sanandaj en Marivan en brachten hen over naar onbekende plekken.

Iraanse veiligheidsagenten arresteerden Yousef Farhadi Babadi, toen hij op 17 februari naar huis terugkeerde van een plaatselijke begrafenis van een lid van een hervormingsgezinde politieke partij.

Farhadi is een milieu-activist en lid van de campagne “Stem van het Water” in Shahre Kord, hoofdstad van de provincie Chaharmahal en Bakhtiari.

Het Instagram account van de groep zegt dat zij pleit voor een optimaal gebruik van water in Iran, dat de afgelopen jaren ernstig heeft geleden  onder water-tekort ten gevolge van droogte en wanbeheer van het beschikbare water.

Drie andere activisten, Zakaria Naghshbandi, Arman Vafaei en Shahou Faraji werden op dezelfde dag gearresteerd in Sanandaj, in de provincie Koerdistan. Volgens berichten doorzochten de beambten die de activisten arresteerden hun huizen en namen enige persoonlijke bezittingen in beslag, zoals mobiele telefoons en tablets. 

Ondertussen arresteerden staatsveiligheidsagenten op 18 februari Iraj Rahimzxadeh in de stad Mariyan en brachten hem naar een onbekende plek. Zijn familie is niet ingelicht over zijn lot of omstandigheden.

Iraanse mensenrnechten groepen melden ook de arrestatie van milieu-activist Sirwan Ghorbani in Kamyaran op 12 februari.  Zij zeiden dat Iraanse veiligheidsbeambten Ghorbani, een lid van de centrale raad van de Koerdistaanse Nationale Eenheids Partij, in zijn huis arresteerden. Zij citeerden bronnen die zeiden dat de agenten die Ghorbani’s huis overvielen, een zak over zijn hoofd trokken, enige van zijn persoonlijke bezittingen pakten en de mobile telefoon van zijn zuster Samira Ghorbani confisqueerden. Zij viel flauw en moest naar een ziekenhuis worden gebracht. Naar hun zeggen bevalen de agenten Samira Ghorbani om de komende dagen verslag uit te komen brengen op een plaatselijk inlichtingenbureau.

Iraanse autoriteiten arresteerden eind December minstens 13 andere milieu- en civiele activisten in Kamyaran en Sanandaj en verlengden hun arrest met een maand. Het officiële nieuwsagentschap IRNA citeerde op 7 januari de Koerdistaanse provinciale afgevaardigde, hoofd van de veiligheidsdienst Hussein Khosheqbal, die zei  dat deze arrestanten betrokken waren bij criminele activiteiten namens milieu-groepen. 

 In een recent rapport berichtte Amnesty International dat het Iraanse regime in 2018 meer dan 7000 rechten-verdedigers arresteerde in wat werd genoemd het Iraanse “Jaar van de schande”. Amnesty onderstreepte dat minstens 63 milieu-activisten en onderzoekers werden vastgehouden, waarbij sommigen in de gevangenis bleven op dubieuze gronden en zonder toegang tot juridische bijstand.

Een opvallend voorbeeld is de arrestatie in januari 2018 door het Islamitisch Revolutionaire Garde Corps ((IRGC) van negen Iraanse natuurbeschermers van de Perzische stichting voor het wildernis erfgoed. Ten vervolge op de nationale protstacties tegen de regering beschuldigden de Iraanse autoriteiten deze negen personen van spionage, met de bewering dat zij het rakettenprogramma van het land volgden met camera valkuilen (op afstand bediende lenzen die worden gebruikt om wilde dieren te filmen voor onderzoek).

De wetenschappers worden beschuldigd van het verzamelen van geslassificeerde informatie over Irans “strategische projecten” en dat tenminste vijf van hen zijn aangeklaagd wegens “het zaaien van corruptie op aarde”, waarop de doodstraf staat. De zegsman van Amnesty International voegde eraan toe dat Teherans openbare aanklager werd geciteerd door de Iraanse staatsmedia, vorige maand, met de woorden dat het process spoedig zou plaatsvinden, maar zonder een speciale datum te noemen. 

Tot deze arrestanten behoorde ook de prominente milieu-activist Kavous Seyed-Emami, die stierf onder verdachte omstandigheden een paar weken nadat hij gevangen was genomen. Irans gerechtshof beweert dat hij zelfmoord pleegde, terwijl een autopsie rapport zou tonen dat hij slagen had ondergaan over zijn hele lichaam en was geïnjecteerd met een onbekende substantie. Intussen is het zijn vrouw onmogelijk gemaakt om hwt land te verlaten.

Houman Jokar, Sepideh Kashani, Niloufar Bayani, Amirhossein Khaleghi, Sam Rajabi, Taher Ghadirian, Abdoreza Kouhpayeh, en Morad Tahbaz, staan sinds vorige maand voor het Gerecht op aanklachten in verband met spionage, waarvan hun aanhangers zeggen dat het nonsense is.