Iran: gezondheidssituatie van politieke gevangene kritiek

STFA, 01 Januari 2017 - Terwijl de gezondheidstoestand van de politieke gevangene Arash Sadeghi afneemt na 64 dagen van hongerstaking, hebben Iraniërs een storm op Twitter en andere sociale media veroorzaakt om hem te steunen.

Op zaterdag 26 december werd Arash Sadeghi overgebracht van de Evin gevangenis naar het Taleghani hospitaal in Teheran, nadat zijn gezondheidstoestand achteruitging door hartkloppingen, ademnood, veel te lage bloeddruk, misselijkheid en het ophoesten van grote hoeveelheden bloedstolsels. Zijn gewicht is tot nu toe afgenomen met 19 kilo ten gevolge van zijn hongerstaking. Volgens artsen is zijn gezondheidstoestand kritiek en heeft hij acuut medische zorg nodig.

Het is meer dan 64 dagen geleden dat deze student en politieke gevangene begon met zijn hongerstaking. Mr. Sadeghi, die werd veroordeeld tot 19 jaar gevangenisstraf begon zijn hongerstaking om te protesteren tegen de onwettige en onrechtmatige arrestatie van zijn vrouw. Hij schreef, na te hebben benadrukt dat de rechten van zijn vrouw waren geschonden: in dit ongelijke slagveld is het enige wat ik bezit mijn eigen lichaam, mijn leven en ik zal volharden tot het einde om recht te krijgen voor mijn vrouw.”

Mr. Sadeghi’s vrouw, Golrokh Ebrahimi Iraie, werd tot 6 jaar gevangenisstraf veroordeeld op aanklacht van “propaganda tegen het regime” en “het beledigen van heilige zaken”, omdat ze een verhaal schreef dat nooit werd gepubliceerd volgens Amnesty International.

Iraanse internet (sociale media) gebruikers die meededen met de Twitter Storm gebruikten hashtags zoals #SaveArash en #FreeArash om aandacht te krijgen voor de kritieke gezondheidstoestand van Arash Sadeghi en om de directe vrijlating van hem en zijn vrouw te eisen.

Ondertussen zijn er nog verschillende andere politieke gevangenen verspreid over gevangenissen overal in Iran in hongerstaking, ook in kritieke gezondheid.

Bijvoorbeeld de politieke gevangene Morteza Morad-Pur die opgesloten zit in de Tabriz gevangenis en die een dag na Arash Sadeghi is begonnen met zijn hongerstaking en die op grond van Artikel 134 van het Islamitische Strafrecht zijn vrijlating wil afdwingen.

De gezondheidstoestand van Morteza Morad-Pur is na 63 dagen hongerstaking kritiek. Zijn familie werd lastiggevallen en onderdrukt door agenten van het Iraanse regime en door gevangenis officials, nadat zij protesteerden tegen zijn mishandeling en het vragen naar recht.

 

 

 

STFA, Stichting van de Familieleden