Iran: Internationale oproep tot opheffing van de terechtstelling van drie jonge Koerdische politieke gevangenen

Gepubliceerd op 08 september 2018. 

STFA roept de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de Veiligheidsraad, de Raad en de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de mensenrechten, en alle internationale verdedigers van de mensenrechten op tot dringende maatregelen om de terechtstelling van de drie Koerdische politieke gevangenen, Zaniar, Loghman Moradi, en Ramin Hossein Panahi, te voorkomen. Stilzwijgen m.b.t. deze willekeurige terechtstellingen is duidelijk in tegenspraak met internationaal erkende principes en waarden.

Zaniar en Loghman Moradi, die sinds woensdag zijn overgebracht naar eenzame opsluitingscellen in de Gohardasht-gevangenis, zijn in hongerstaking. Het klerikale regime heeft, zelfs in strijd met zijn eigen wetten, niet gereageerd op het beroep van deze gevangenen.

Sympathisanten vroegen de families van Zaniar en Loghman Moradi vrijdag om naar de gevangenis van Gohardasht te gaan om hun kinderen te bezoeken. De families van de gevangenen verzamelden zich voor de Gohardasht-gevangenis om de terechtstelling van hun kinderen en familieleden te voorkomen.

De Koerdische politieke gevangene Ramin Hussein Panahi zit in een vergelijkbare situatie in eenzame opsluiting in de Gohardasht-gevangenis.