Iran klaagt advocaten aan die protesteren tegen COVID-19-veronachtzaming wegens "ordeverstoring"

arrested lawyers

De woordvoerder van de Iraanse rechterlijke macht heeft op 31 augustus in een persconferentie gezegd dat de advocaten die half augustus werden aangehouden, worden beschuldigd van het "verstoren van de openbare orde".
Volgens een door de staat beheerde website van de rechterlijke macht werden de advocaten en burgeractivisten beschuldigd van "ordeverstoring" en andere tegen de staatsveiligheid gerichte activiteiten. De woordvoerder zei dat er negen advocaten en burgeractivisten werden aangehouden, waarvan er vier later weer werden vrijgelaten.
Op 14 augustus meldde het Human Rights News Agency dat Arash Kikhsarvi, Mostafa Nili, Mehdi Mahmoudian, Mohammadreza Faqihi, Mohammad-Hadi Arefian Kaseb, Maryam Afrafaraz, en Leila Heidari door veiligheidstroepen in Teheran werden aangehouden. Hun persoonlijke bezittingen, waaronder hun smartphones, werden in beslag genomen. Mehdi en Mostafa werden in hun kantoor opgesloten.
Volgens berichten werden de arrestaties verricht zonder huiszoekingsbevel. Ali Mojtahedzadeh, een Iraanse advocaat, meldde in een tweet op 15 augustus dat de advocaten van plan waren Iraanse ambtenaren aan te klagen wegens nalatigheid in verband met de COVID-19-pandemie. Sommige berichten zeiden dat ze van plan waren om de Opperste Leider van Iran, Ali Khamenei, aan te klagen.
Amnesty International zei ook in een tweet dat ze willekeurig werden aangehouden omdat ze een vergadering hielden om mogelijke juridische stappen te bespreken ter ondersteuning van het recht van mensen op levensreddende COVID-19-vaccins en dat ze onmiddellijk moeten worden vrijgelaten.
Het Human Rights News Agency schreef gisteren dat Arash Kikhsarvi, Mostafa Nili en Mehdi Mahmoudian in afdeling 241 van de Evin-gevangenis werden vastgehouden en vanaf de eerste dag geen telefoongesprekken meer mochten voeren.
Dit terwijl de Iraniërs genoeg hebben van het wanbeheer en de nalatigheid van COVID-19 en openlijk Khamenei de schuld geven van de dood van de COVID-19-slachtoffers, die gered hadden kunnen worden als hij de gerenommeerde vaccins van Amerikaanse en Britse makelij niet had verboden.
Op 9 augustus zei de CEO van de Behesht-Zahra-begraafplaats in Teheran dat er 41.591 COVID-19 slachtoffers begraven waren op de begraafplaats, wat goed is voor 40% van het door de staat bekendgemaakte dodental.
Het Iraanse ministerie van Volksgezondheid schatte het dodental voor gisteren op 108.393. Een betrouwbare bron beschuldigde het regime ervan te liegen over het aantal doden, en zei dat het werkelijke dodental ver boven de 399.000 lag.

In de afgelopen maanden berichtten de staatsmedia over ziekenhuizen en ICU's die overstroomd werden door met COVID-19 besmette patiënten. Tegelijkertijd zijn de begraafplaatsen vol en melden provincies dat er niet genoeg ruimte is om de lichamen te begraven.