Iran: Moedig vrouwenprotest tegen de sluierdwang

5 februari 2018

Meer dan 30 vrouwen werden alleen al in Teheran wegens hun vreedzame protest gearresteerd. De regimejustitie heeft aangekondigd, dat zij hard tegen het groeiende aantal "anti-hoofddoek-demonstranten" zal optreden.

Als gevolg van berichten van mensenrechtenverdedigers en Iraanse staatsmedia werden eind januari in de Iraanse hoofdstad Teheran meer dan 30 vrouwen gearresteerd, terwijl zij in de openbaarheid tegen de sluierdwang hebben geprotesteerd.

Sinds begin 2018 tonen steeds meer vrouwen in Iran hun weerstand tegen de sluierdwang, doordat zij in de openbaarheid hun hoofddoek afdoen en als een protestvlag zwaaien. De vrouwen riskeren daarmee, dat zij in het vizier van politie en paramilitaire milities geraken en slachtoffer worden van pesten, geweld en gevangenisstraffen.

 

 

De regimejustitie heeft in januari aangekondigd, dat zij hard tegen het groeiende aantal "anti-hoofddoek-demonstranten" zal optreden. Zij verwijt de demonstranten "door het buitenland beïnvloed" te zijn. De Teheraanse procureur-generaal karakteriseerde het als een "onmiskenbaar misdrijf", wanneer vrouwen hun hoofddoek in de openbaarheid afdoen. Het Openbaar Ministerie zal hieromtrent "haar plicht consequent uitvoeren", waarschuwde hij.

 

 

De afgelopen dagen werden in de sociale netwerken talrijke foto's van vrouwen uit alle leeftijdsgroepen verspreid, die hun hoofddoek op straat afdeden en als protestvlag zwaaiden. Ook mannen toonden zich solidair met deze protesten.

 

De eerste internationaal bekend geworden "anti-hoofddoek-demonstrant" was de 31jarige Vida Movahed. Zij werd eind december in de Enghelabstraat in het centrum van Teheran aangehouden en naar verklaring van de mensenrechtenadvocate Nasrin Sotudeh een maand lang in de gevangenis vastgehouden.

 

 

De activiste Narges Hosseini kort voor haar aanhouding. Zij werd in januari 2018 in een gevangenis ten zuiden van Teheran opgesloten.

 

In Iran is het wettelijk voorgeschreven, dat alle vrouwen en meisjes vanaf 9 jaar in het openbaar een hoofddoek en lange, wijde kleding moeten dragen om haren en lichaamsvormen te verbergen. De wettelijke sluierdwang schendt de rechten van vrouwen op gelijkheid, privacy, menings-, geloofs- en godsdienstvrijheid.

 

Het regime in Iran treedt met uiterst geweld tegen de vrouwen op, die zich voor vrouwenrechten inzetten. Initiatieven voor de gelijkberechtiging van de vrouwen worden gecriminaliseerd, vrouwenrechtenactivisten worden gevangen genomen.

 

Amnesty International heeft in januari het einde van de vervolging der vrouwen in Iran geëist, die zich tegen de sluierdwang inzetten. De sluierdwang is discriminerend en vernederend en schendt de vrouwenrechten al decennia.