Iran: Politieke gevangenen in Afdeling 4 van de Gohardasht-gevangenis in gevaar Dinsdag, 15 augustus 2017

Brussel, 15 augustus 2017. Naar aanleiding van de recente woeste aanval op politieke gevangenen door het Iraanse regime gaf Gérard Deprez, lid van het Europese parlement (MEP) en voorzitter van het Vrienden-van-een-Vrij-Iran-comité in het Europese Parlement, volgende verklaring uit:

We zijn zeer bezorgd over de gezondheid en veiligheid van de politieke gevangenen die zich in eenzame opsluiting in afdeling 4 in de Gohardasht-gevangenis van Karaj, ten westen van Teheran, bevinden. Ze zijn in hongerstaking geweest uit protest tegen de woeste aanval van het regime op de gevangenen afgelopen 30 juli. Ze werden uitgescholden en geslagen door cipiers en onder dwang naar hal 10 van deze afdeling overgeplaatst.

De gevangenisautoriteiten hebben deze politieke gevangenen hun minimum aan hygiëneproducten en fatsoenlijke kleding ontnomen. Ze mochten geen familiebezoek meer ontvangen en werden onder druk gezet om hun hongerstaking te beëindigen.

Hun namen zijn: Abolqassem Fouladvand, Hassan Sadeghi, Saeed Masouri, Reza Akbari Monfared, Jafar Eqdami, Amir Qaziyan, Khaled Heradani, Zaniyar Moradi, Loqman Moradi , Mohammad Banazadeh Amir Khizi, Pirouz Mansouri, Majid Assadi en Payam Shakiba.

Amnesty International publiceerde onlangs een summier rapport over mensenrechtenschendingen onder de zogenaamd “gematigde” Rouhani.

We dringen er bij de president van het Europese Parlement, bij de Hoge Vertegenwoordiger van de EU Federica Mogherini, bij de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de UNO en bij de Speciale UNO-Rapporteur voor Iran op aan om publiekelijk de voortdurende mishandeling van politieke gevangenen in Iran te veroordelen en tot hun vrijlating op te roepen.

 

Gérard Deprez MEP

Voorzitter van Vrienden van een Vrij Iran, Europees Parlament