Iran: Slogans als “Weg met de dictator”, beelden uit verschillende steden

 13 februari 2018 

 11 februari, Mellat-Park in Mashhad

Iran Uprising

Op 11 februari demonstreerden moedige jongeren in Teheran in de buurt van de stadsschouwburg en de Vali-e Asr-intersectie, waarbij ze “Weg met de dictator” scandeerden, waardoor ze ook in botsing kwamen met de ordetroepen van het regime. In het Mellat-Park in Mashhad was er eveneens een confrontatie met de IRGC-troepen. Ook in talrijke andere steden uitten burgers hun woede en afkeer van het in Iran heersende religieuze fascisme.

Op het Teheraanse Azadi-plein werd sommige bewoners gedreigd dat ze gearresteerd of op hun werk ontslagen zouden worden indien ze niet zouden deelnemen aan de door de staat n.a.v. de verjaardag van de anti-sjah-revolutie georganiseerde demonstratie op 11 februari, ze joelden en floten tijdens de toespraak van Rouhani en scandeerden de slogan "leugenaar, leugenaar", en hoonden zijn loze beloften weg door "Allemaal leugens, allemaal leugens" te scanderen. 

Bij het metrostation in het Mellat-Park in Mashhad scandeerde een groep betogers de slogan "Weg met de dictator." Ordetroepen arresteerden vijf personen, waaronder twee vrouwen. Gebruikmakend van een taser en pepperspray beletten de ordetroepen de betogers om in de buurt van de gearresteerden te komen.

1. Op één van de metrostations in Teheran werd een moedige jongeman, die slogans als ‘weg met de dictator’ en ‘weg met Khamenei’ scandeerde, door een Basiji-agent aangevallen. De door de menigte geïdentificeerde aanvaller bleek de regeringsagent Ali Mousavi te zijn, van wie ook het adres en andere gegevens op de sociale netwerken gepost werden.

2. In Shahsavar (Tonekabon) verbrandde een jongere op het Shohada-plein een groot spandoek met de afbeelding van Khamenei.

3. In Baneh verbrandden moedige jongeren een spandoek van het regime met daarop de foto van Khamenei.

4. In de Kashani-straat in Shahr Kord werd een agent van de inlichtingendienst hardhandig aangepakt voor het identificeren en arresteren van jongeren die aan demonstraties deelnamen. Hij werd door de politie naar een ziekenhuis gebracht.

5. In talrijke steden, waaronder Teheran, Mashhad, Qom, Ahwaz, Uramanat en ..., hebben jongeren de slogans ‘weg met Khamenei’, ‘weg met de dictator’, en ‘sterven of vrijheid’ op de muren van de Basij-centrale of in andere delen van de stad geschilderd.

6. Het in brand steken van een Peugeot 206, eigendom van het Inlichtingenbureau van Ahwaz, is in de afgelopen dagen één van de daden geweest van moedige jongeren in Ahwaz.