Iran stelt minderjarigen terecht, in strijd met de mensenrechten, aldus een UNO-expert

24 oktober 2019 

Iran stelde vorig jaar zeven overtreders op kinderleeftijd terecht, en dit lopende jaar twee tot dusver, hoewel de mensenrechten de doodstraf voor iedereen onder de 18 jaar verbieden, aldus een onafhankelijke mensenrechten-UNO-expert afgelopen woensdag. 

Een onafhankelijke mensenrechtendeskundige van de UNO verklaarde afgelopen woensdag in een rapport dat hij op 23 oktober aan de Algemene Vergadering van de VN heeft voorgelegd dat het "schrijnend" is dat Teheran de doodstraf blijft gebruiken, inclusief het executeren van minderjarigen. 

Iran heeft vorig jaar zeven kinderen geëxecuteerd en dit jaar tot nu toe twee, ook al verbieden de mensenrechten de doodstraf voor iedereen onder de 18 jaar, vertelde Javaid Rehman woensdag aan de mensenrechtencommissie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. 

zei dat hij "geloofwaardige informatie" heeft dat er momenteel minstens 90 veroordeelde kinderen in Iran in de dodencel zitten. 

Rehman drukte ook zijn diepe bezorgdheid uit over het algemene gebruik van de doodstraf in de Islamitische Republiek. Hij zei dat het terechtstellingscijfer van Iran "een van de hoogste ter wereld" blijft, ook al daalde het aantal van 507 in 2017 tot 253 vorig jaar. Rehman zei dat tot nu toe voor 2019 "conservatieve schattingen aangeven dat er minstens 173 executies zijn uitgevoerd". 

De daling van het aantal executies in 2017 kan gedeeltelijk toegeschreven worden aan een verbeterde antidrugswet, zei Rehman, en stelde dat "er nog meer werk te doen is". 

Javaid Rehman merkte ook op dat iedereen die opkomt voor de mensenrechten, met inbegrip van advocaten die activisten verdedigen, "geïntimideerd, lastiggevallen, gearresteerd en opgesloten werden". 

"Tussen september 2018 en juli 2019 werden minstens acht prominente advocaten gearresteerd voor het verdedigen van politieke gevangenen en mensenrechtenactivisten, van wie velen lange gevangenisstraffen hebben gekregen," zei hij. 

Bovendien, zo zei hij, zijn demonstranten die oproepen tot een betere bescherming van de arbeidersrechten in de suikerfabriek van Haft Tappeh gearresteerd op beschuldiging van nationale veiligheidsgerelateerde beschuldigingen, waaronder zeven personen die onlangs veroordeeld zijn tot een gevangenisstraf van tussen de zes en 19 jaar, hoewel het hoofd van de rechterlijke macht een herziening van de vonnissen heeft bevolen. 

Javaid Rehman, de speciale onderzoeker van de UNO over de mensenrechten in Iran, zei dat journalisten die verslag deden van de demonstratie bij Haft Tappeh en ook over andere arbeidsrechtenkwesties schreven, werden gearresteerd en opgesloten. 

Minstens 32 mensen zijn gearresteerd sinds januari 2018 voor het protesteren tegen verplichte sluierwetten, waarvan het merendeel vrouwen die in veel gevallen zwaardere straffen hebben gekregen dan hun mannelijke collega's, zei hij. Hij zei dat cultureel werkzamen en kunstenaars "naar verluidt worden gearresteerd en opgesloten wegens hun werk". 

Javaid Rehman zei dat etnische en religieuze minderheden onevenredig sterk vertegenwoordigd zijn bij de executies in Iran onder van gevaar voor de nationale veiligheid beschuldigden en onder politieke gevangenen.