Iran: Steunverklaring op bijeenkomst van de Kabir-Universiteit 13 maart 2018

13 maart 2018  

Studenten van de Universiteit Amir Kabir (het voormalige Teheraanse Polytechnicum) hebben gedemonstreerd en daarbij in een verklaring geprotesteerd tegen de arrestatie en gevangenzetting van hun studiegenoten. Ze eisten de beëindiging van de momentele verscherpte veiligheidsmaatregelen aan de universiteiten en van de vervolging van de begin januari bij de protesten opgepakte studenten.

De Amir-Kabir-studenten eisten ook de vernietiging van de zware aan studenten opgelegde vonnissen en hun vrijlating.

De studentendemonstratie werd op zondag 11 maart gehouden, en werd aangevallen door de repressieve Basij-troepen.

Een deel van deze studentenverklaring luidt: “Terwijl vaak verkondigd wordt dat aan de universiteit onafhankelijkheid en academische vrijheid heersen, en de regering beweert voor een vrije sfeer aan de universiteit te zorgen, zien we nu dat elke kritiek door studenten en stafmedewerkers met intense inmenging door de ordedienst te maken krijgt, en studenten ... worden hard aangepakt ...”.

En verder nog in de verklaring van de protestdemonstratie: “Alle studenten en professoren” werden opgeroepen de protesterenden te steunen “om het recht op kritiek en de academische onafhankelijkheid te verdedigen en agressie van externe organisaties op de universiteiten te voorkomen”.

De verklaring stelt verder dat “de prijs voor kritiek en protesten elke dag hoger wordt” en dat “de oren van de functionarissen steeds zwaarder (d.w.z. dover) worden)”.

De rechtspraak van het regime in Teheran heeft zware gevangenisstraffen opgelegd aan drie studenten die bij de wijdverbreide protesten van afgelopen januari gearresteerd werden. Twee van deze studenten hebben bovenop hun gevangenisstraf het verbod opgelegd gekregen om het land te verlaten.

Naar verluidt werd Leila Hassanzadeh, een anthropologiestudente aan de Universiteit vanTeheran, veroordeeld tot 6 jaar gevangenis en een verbod van twee jaar om het land te verlaten.

Volgens dezelfde berichten werd Sina Rabiee, een student in de Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Teheran, veroordeeld tot één jaar gevangenis en een verbod van twee jaar om het land te verlaten, en Mohsen Haqshenas, een student decorontwerpen aan dezelfde universiteit, werd veroordeeld tot twee jaar gevangenis.

Deze drie student-activisten werden beschuldigd van “propaganda tegen het systeem”, “handelingen tegen de nationale veiligheid” en “verstoring van de openbare orde door deelname aan illegale bijeenkomsten”.

Tegelijkertijd eisten de protesterende studenten juridische bijstand voor de andere studenten die in de afgelopen maanden vastgezet werden.