Iran: Terechtstelling van jongeren en vrouwen: een wanhopige poging van de mullahs om de volksopstand te beteugelen

 31 januari 2018 

Ali Kazem

Elke deal met het Iraanse regime zou moeten gekoppeld worden aan een stopzetting van de terechtstellingen en vrijlating van de tijdens de opstand gearresteerde demonstranten

Door aanhoudende terechtstellingen, speciaal die van jongeren en vrouwen, en door een sfeer van angst en intimidatie te creëren tracht het onmenselijke mullah-regime tevergeefs de volksopstand de kop in te drukken, nadat deze de mullahs verrast had en aan de pijlers van hun macht geschud had.

Op 30 januari werd Ali Kazemi, een 22-jarige, die 15 was toen hij gearresteerd werd, opgehangen in de centrale gevangenis van Bushehr (Zuid-Iran). Eerder hadden de autoriteiten verzekerd dat ze hem niet zouden terechtstellen, Drie weken daarvoor werd  Amir Hossein Jafarpour, die 16 jaar oud was op het moment van zijn delict, terechtgesteld in de Gohardasht-gevangenis.

Eveneens op 30 januari werd een jonge vrouwelijke gevangene terechtgesteld in de Noshahr-gevangenis (Noord-Iran), na vier jaar gevangenisstraf.

Twee dagen eerder, op 28 januari, werden twee gevangenen terechtgesteld in de centrale gevangenis van Orumieh. In diezelfde gevangenis werd Hassan Bakoui doodgemarteld, na eerst van elke medische behandeling en hospitalisatie verstoken te zijn gebleven.