Iran: Terechtstellingen gaan gewoon door, zelfs op de Internationale Dag van de Mensenrechten

 18 december 2017

11 terechtstellingen in vier dagen


STFA roept de hele Iraanse bevolking, en meer speciaal de jeugd, op om te protesteren tegen deze meedogenloze straffen en om hun solidariteit met de families van de slachtoffers te betuigen. De internationale gemeenschap zou haar handel en haar akkoorden met dit regime afhankelijk moeten maken van een onmiddellijke stopzetting van terechtstellingen en folteringen.

Vorige week, precies op de Internationale Dag van de Mensenrechten, ging de routine van zweepslagen, folteringen en terechtstellingen gewoon door in het Iran van het religieus fascisme, wat weer meer slachtoffers eiste.

Van 11 tot 14 december vonden er in Iran 11 terechtstellingen plaats, en wel in Sari, Kermanshah, Ardebil, Isfahan, Khuy en Shiraz. Daaronder waren ook drie openbare ophangingen. In deze periode werden minstens 14 inzittenden van de Karaj-gevangenis, ten westen van Teheran, ter dood veroordeeld.

Op 11 december werden vijf gevangenen tegelijk terechtgesteld in de Diesel-Abad-gevangenis van Kermanshah, en één gevangene werd opgehangen in de Sari-gevangenis (Noord-Iran).

Met de bedoeling een sfeer van angst in het hele land te creëren, hing het regime twee gevangenen in het openbaar op die ervan beschuldigd waren Asghar Ghezavati, een lid van de Iraanse politie, gedood te hebben. Deze terechtstellingen vonden op 13 december plaats in Isfahan.

Een van deze twee, Abdul-Majeed Hassan Zehi, werd opgehangen zonder voorafgaande informatie over het tijdstip van zijn terechtstelling. Twee dagen vóór zijn ophanging werd hij plotseling in eenzame opsluiting geplaatst. Deze criminele maatregel deed het publiek in woede ontsteken.

Op 14 december werd een gevangene in Khuy in het openbaar opgehangen. En een andere gevangene werd op dezelfde dag in Shiraz opgehangen.

De aanhoudende reeks wrede ophangingen is bedoeld om het klimaat van angst te intensiveren en sociale onrust te voorkomen. Op 10 december waarschuwde Brigadier-generaal Mohammad Reza Yazdi, commandant van de zogenaamde Mohammad-Rasulollah-divisie, met de opdracht de veiligheid in Teheran te waarborgen, voor een sociale aardbeving.

Mahmoud Sadeghi, een Iraans parlementslid, sprak zijn bezorgdheid over de “mega-uitdagingen” die het regime te wachten stonden.