Iran veroordeelt 15 protesterende HEPCO-medewerkers tot gevangenisstraf en geseling

31 okt, 2018 

 STFA

Vijftien medewerkers van de Heavy Equipment Production Company (HEPCO) moesten alsnog hun voorwaardelijke gevangenisstraf uitzitten en de opgelegde geseling ondergaan wegens hun staking om onbetaalde lonen.

Het officiële ILNA-nieuwsagentschap zei dat op basis van het vonnis van Kamer 106 van het strafhof in de stad Arak elk van deze 15 arbeiders is bevolen om een jaar tot tweeëneenhalf jaar in de gevangenis te dienen en 74 zweepslagen te krijgen voor "het verstoren van de openbare orde" en "het aanzetten van arbeiders via internet tot demonstreren en oproer".

Voorwaardelijke straffen functioneren als borgtochtvoorwaarden; van de verdachten wordt verwacht dat zij zich tijdens de duur van hun voorwaardelijke straf niet inlaten met enige vorm van activisme.

De 15 werknemers en hun straffen zijn als volgt;

1.     Amir Houshang Pour Farzanegan, veroordeeld tot één jaar achter de tralies en 74 zweepslagen voor "het verstoren van de openbare orde door het aanzetten tot demonstreren".

2.     Morteza Azizi, veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf en 74 zweepslagen voor ,,het verstoren van de openbare orde door het aanzetten van arbeiders tot demonstreren" en ,,het leiden van illegale bijeenkomsten van arbeiders".

3.     Hamidreza Ahmadi, veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf en 74 zweepslagen voor "het verstoren van de openbare orde door deel te nemen aan illegale bijeenkomsten" en "het aanzetten van deelnemers tot verstoring van  de openbare orde".

4.     Mehdi Abedi, veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen voor "het verstoren van de openbare orde door deel te nemen aan illegale bijeenkomsten". 

5.     Berouz Valashajardi, veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf en 74 zweepslagen wegens "verstoring van de openbare orde door deel te nemen aan illegale bijeenkomsten" en "het aanzetten van werknemers via internet tot demonstraties en oproer".

6.     Abolfazl Karimi, veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf en 74 zweepslagen wegens "verstoring van de openbare orde door deel te nemen aan illegale bijeenkomsten", "verstoring van de openbare orde door het aanzetten tot demonstraties" en "verspreiding van propaganda tegen de staat door het publiceren en plaatsen van protestleuzen".

7.     Yaser Ghalami, veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf en 74 zweepslagen voor "verstoring van de openbare orde door deel te nemen aan illegale bijeenkomsten" en "verstoring van de openbare orde door het organiseren van bijeenkomsten".

8.     Amir Farid Afshar, veroordeeld tot 30 maanden gevangenis en 74 zweepslagen voor "het verstoren van de openbare orde door deelname aan illegale bijeenkomsten", "het verstoren van de openbare orde door het ophitsen van werknemers" en "het verspreiden van propaganda tegen de staat op het HEPCO-telegram-kanaal".

9.     Hadi Fazeli, veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf en 74 zweepslagen voor "het verstoren van de openbare orde door deel te nemen aan illegale bijeenkomsten", "het aanzetten en leiden van arbeiders om de openbare orde te verstoren" en "het verspreiden van propaganda tegen de staat door het posten van videoclips en beelden en het versturen van berichten".

10.    Amir Fatahpour, veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf en 74 zweepslagen voor "het verstoren van de openbare orde door deel te nemen aan illegale bijeenkomsten", "het leiden en aanzetten van werknemers tot het verstoren van de openbare orde".

11.    Majid Yahyaie, veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen voor "het verstoren van de openbare orde door deelname aan illegale bijeenkomsten".

12.    Behrouz Hassanvand, veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen voor "het verstoren van de openbare orde door deel te nemen aan illegale bijeenkomsten" en "weerstand te bieden aan de staatsveiligheidstroepen".

13.    Farid Kouhdani, veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf en 74 zweepslagen voor "het verstoren van de openbare orde door deel te nemen aan illegale bijeenkomsten" en "het verstoren van de openbare orde door het verspreiden van propaganda tegen de staat".

14.    Majid Latifi, veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf en 74 zweepslagen voor "het verstoren van de openbare orde door deel te nemen aan illegale bijeenkomsten" en "het aanzetten van arbeiders tot verstoring van de openbare orde en tot demonstraties tegen de staat".

15.    Ali Maleki, veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen voor het "verstoren van de openbare orde door deel te nemen aan illegale bijeenkomsten". 

HEPCO, een lucratief industrieel complex opgericht vóór de Islamitische Revolutie, werd vorig jaar geprivatiseerd. Arbeidsrechtenactivisten melden dat meteen na de privatisering de moeilijkheden voor de arbeiders begonnen.

De particuliere eigenaren hebben duizenden werknemers ontslagen en veel werknemers hebben hun ziektekostenverzekering en pensioenrechten verloren.

De Iraanse Vrije Vakbond meldde op zijn Telegramkanaal dat "8.000 arbeiders vóór de privatisering bij het HEPCO-industrieel complex werkten”. Nu zijn er nog maar 1.000 van over.

De protesten van arbeiders uit het verleden op het HEPCO-complex zijn met geweld beantwoord. Volgens berichten in de media en op sociale media gepubliceerde foto's en videoclips  heeft de oproerpolitie op 19 september 2017 HEPCO en een ander recent geprivatiseerd industrieel complex in Arak, in de provincie Azarab, aangevallen en verschillende demonstranten gearresteerd.

Een deel van de anti-oproertroepen reed door de demonstrantenmassa op motorfietsen terwijl ze traangas afvuurden en met stokken sloegen, aldus de berichten.

In een van de op de sociale media gepubliceerde videoclips kun je demonstranten horen roepen: "Arme arbeiders verdienen het niet om mishandeld te worden".

De medewerkers van HEPCO in Arak riepen in mei opnieuw een staking van enkele dagen uit, uit protest tegen de onbetaalde lonen en de verlaging van de pensioenbonussen. 

Tijdens de protesten probeerde een van de arbeiders zelfmoord te plegen door van een brug te springen uit protest tegen het gebrek aan reactie van de eigenaars van het bedrijf. Op het laatste moment werd hij gered door zijn collega's.

De spanningen tussen de werknemers van HEPCO en het management van het bedrijf zijn al maandenlang aan de gang wegens de onbetaalde lonen en onzekerheden rond de toekomst van het bedrijf.

Volgens Amnesty International "zijn onafhankelijke vakbonden in Iran verboden, hebben arbeiders weinig wettelijke rechten of bescherming en worden vakbondsactivisten regelmatig geslagen, gearresteerd, gevangengezet en gemarteld".

De Iraanse arbeidswet geeft burgers niet het recht om onafhankelijke vakbonden op te richten, ondanks de ratificatie door Iran van het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten van de VN en het lidmaatschap van Iran van de Internationale Arbeidsorganisatie.