Iran: Verplichte hoofddoek is beledigend, discriminerend en vernederend; beëindig de vervolging van vrouwen die hiertegen vreedzaam protesteerden

https://www.amnesty.org/en/documents/mde13/7783/2018/en/

 

De Iraanse autoriteiten moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk een vrouw vrijlaten, die op 27 december 2017 in Teheran was gearresteerd vanwege het feit dat zij op vreedzame wijze protesteerde tegen de verplichte hoofddoek (hijab), zo zei Amnesty International vandaag. De organisatie riep opnieuw de Iraanse autoriteiten op om een einde te maken aan de vervolging van vrouwen die zich uitspreken tegen de verplichte hoofddoek en om deze discriminerende en vernederende praktijken af te schaffen. Deze praktijk heeft in Iran tientallen jaren de mensenrechten van vrouwen geschonden, waaronder hun recht om niet gediscrimineerd te worden, recht op vrijheid van geloof en godsdienst, vrijheid van meningsuiting, en bescherming tegen  willekeurige arrestaties en detentie, marteling en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing.

Er is vanaf woensdag 27 december 2017 een video verspreid via sociale platforms, waarop een vrouw te zien is, die alleen op een betonnen bouwsel staat in een drukke straat in Teherans Enqelab (Revolutie) Straat, zonder hoofddoek die in stilte zwaait met een witte vlag in een kennelijk protest tegen de verplichte kledingregels van het land, die onder andere vrouwen dwingt om hun haar te bedekken met een hoofddoek.


Volgens drie ooggetuigen hebben ambtenaren van de rechtshandhaving de vrouw ter plaatse gearresteerd en overgebracht naar een nabijgelegen detentiecentrum, bekend onder de naam Kalantari 148. Sindsdien is er publiekelijk geen informatie over haar lot en verblijfplaats bekend gemaakt wat de vrees voor haar veiligheid en welzijn voedt en wat duizenden mensen ertoe aanzet om deel te nemen aan een campagne op de social media met de Engelse hashtag #Where is She? en het equivalent daarvan in het Perzisch. 

Amnesty International heeft uit twee onafhankelijke bronnen begrepen dat de naam van de vrouw tot nu toe door haar familie wordt achtergehouden uit veiligheidsoverwegingen.

Op 22 januari 2018 schreef de vooraanstaande mensenrechtenadvocate Nasrin Sotoudeh op haar Facebook pagina dat zij er door haar inspanningen en onderzoek achter is gekomen dat de vrouw aanvankelijk na haar arrestatie was vrijgelaten maar vervolgens weer was aangehouden. Zij verklaarde dat er een strafzaak tegen haar is geopend bij het kantoor van de officier van Justitie van Zone 6 in Teheran. Volgens informatie die Nasrin Sotoudeh heeft verkregen en openbaar gemaakt is de vrouw rond de 31 jaar oud en heeft ze en kindje van 19 maanden.

Amnesty International heeft vernomen dat op dezelfde dag, 27 december 2017, een ander vrouw, van ongeveer 18, ook in Teheran is gearresteerd vanwege vreedzaam protesteren tegen de verplichte hoofddoek. Ook haar familie en advocaat houden uit veiligheidsoverwegingen haar naam achter.

De vrouw zit in afwachting van het proces vlakbij Teheran vast in de Gharchak gevangenis in Varamin, waar vrouwen die veroordeeld zijn voor gewelddadige misdrijven gevangen zitten onder buitengewoon slechte omstandigheden. (Amnesty International – 24 januari 2018)