Iran: Vrouwelijke Gevangene Getreiterd en Onder Druk Gezet in Ziekenhuisbed

 08 juni 2018

STFA  Een Yaresan vrouw in de gevangenis, die onlangs in Teheran in een ziekenhuis werd opgenomen, wordt door veiligheidsagenten onder druk gezet om handboeien en enkelbanden te dragen.

Dr. Nazilla Noori, van de Gonabadi Derwisjen, is sinds 20 februari 2018 opgesloten in de Qarchak Gevangenis in Varamin. Aangezien zij ongenadig gemarteld is, is zij nu opgenomen in het Milad Hospitaal in Teheran. Zij is in afwachting van een ingreep en heeft speciale medische zorg nodig.

Volgens verslagen van 8 juni 2018 zijn veiligheidsbewakers mevrouw Noori aan het treiteren en onder druk aan het zetten om in het ziekenhuis handboeien en enkelbanden te dragen, anders zou zij terug worden gebracht naar de gevangenis

Het wordt mevrouw Noori verboden om bezoek te ontvangen of telefoontjes sinds zij is opgenomen.

Ook is haar verteld dat het haar, op basis van mondelinge bevelen van hoge autoriteiten, niet wordt toegestaan zich door iemand te laten vergezellen.

Minstens 10 vrouwen van de Iraanse Gonabadi Derwisjen gemeenschap zijn sinds februari 2018 op willekeurige gronden vastgezet in de Qarchak Gevangenis (Shahr-e Ray) onder onmenselijke omstandigheden, zonder toegang tot hun advocaten. Deze vrouwen hebben terwijl ze in hechtenis zaten, een reeks problemen met hun gezondheid opgelopen als gevolg van slechte behandeling door veiligheidsmedewerkers.

De vrouwen zijn in Teheran gearresteerd op 19 februari 2018 tijdens een vreedzame protestbijeenkomst van derwisjen, die wreed werd aangevallen door staatsveiligheidsdiensten. Rond de 70 vrouwen werden gearresteerd bij dit brute optreden en minstens 10 van hen zijn overgebracht naar de Qarchak Gevangenis.