Iran: Websitebeheerder in dodencel, in eenzame opsluiting

Mohammad Hossein Maleki, door het Revolutionaire Hof ter dood veroordeeld op beschuldiging van "corruptie op aarde" wegens de verkoop van CCcam en het ontgrendelen van satellietkanalen, werd op zondag 29 juli overgebracht naar een dodencel met eenzame opsluiting.

Volgens een bron die in nauw contact met hem staat, werd Mohammad Hossein Maleki, beheerder van de website Asre-Javan en het daarbij horende Telegram-kanaal, die in de Dastgerdgevangenis in Isfahan wordt vastgehouden, overgebracht naar een cel met eenzame opsluiting.

Een van de familieleden van Maleki vertelde de IHR: "Mohammad Hossein Maleki wordt waarschijnlijk in eenzame opsluiting vastgehouden om onder druk te worden gezet en een gedwongen bekentenis af te leggen.” De familie en de advocaat van Maleki werden de laatste dagen onder druk gezet wegens het doorgeven van informatie aan mensenrechteninstellingen.

Mohammad Hossein Maleki, bekend staand als Aryan, 47, uit Isfahan, werd op 1 maart 2017 gearresteerd door de agenten van het ministerie van Inlichtingen en veroordeeld wegens "corruptie op aarde door georganiseerde activiteiten met betrekking tot de verkoop van CCcam en verschillende satellietaccounts" en opgesloten in Afdeling 2 van het Revolutionaire Hof van Isfahan. (1 augustus 2018)