Iran wil Koerdische man terechtstellen, nadat zijn zieke vader hem onder dwang heeft belast.

 

22 juni 2018

De broer van een Iraanse Koerdische man die in Iran ter dood is veroordeeld wegens zijn lidmaatschap van een Koerdische nationalistische groepering, zei gisteren dat zijn broer nog maar enkele uren te leven had.

Amjad Hossein Panahi, die in Duitsland woont, zei dat zijn broer Ramin in de dodencel in een gevangenis in Sanandaj was geplaatst en donderdag aan zijn advocaat Hossein Ahmadiniaz had toevertrouwd dat hij verwachtte later die dag te worden terechtgesteld. Ahmadiniaz meldde toen het droevige nieuws aan Ramins familie.

Amjad Panahi zei dat de gevangenisautoriteiten aan familieleden reeds hadden verteld dat zij van plan waren om Ramin vóór de eerste verjaardag van zijn arrestatie (23 Juni) terecht te stellen.

Druk uitoefenen op mensen met Alzheimer

Amjad Panahi plaatste gisteren een video op Twitter, waarin zijn ouders hun wanhoop uitspreken over Ramins lot, waarbij zijn vader, die aan de ziekte van Alzheimer lijdt, uitlegt dat de Iraanse autoriteiten hem onlangs hebben ontvoerd en hem onder druk hebben gezet om op film kritische opmerkingen over Ramin te maken.

De vader zei: "Ik ben oud en voel me ellendig en begreep niet wat er zich afspeelde. We wachten op onze zoon, help ons alstublieft.

Protesten

Inwoners van Sanandaj hebben ook foto's en video's gemaakt van een versterkte aanwezigheid van de staatsveiligheid op woensdag en donderdag, waarschijnlijk om protesten tegen de terechtstelling van Ramin de kop in te drukken.

Ramin kreeg vorige maand uitstel van executie en werd uit de dodencel geplaatst na een internationale sociale-media-campagne van mensenrechtenactivisten om zijn doodvonnis in te trekken, maar zoals velen vreesden, stelde het Iraanse regime de executie slechts uit tot de islamitische heilige maand Ramadan vorige week eindigde.

2017 Aanhouding

Ramin werd in 2017 gearresteerd wegens zijn lidmaatschap van de Koerdische nationalistische groepering Komala en wegens het feit dat hij naar verluidt een wapen zou hebben getrokken tegen Iraanse veiligheidstroepen toen deze de regio binnenvielen. In januari veroordeelde het Revolutionaire Hof hem ter dood.

Amjad Panahi meldde dat Ramin donderdag had ontkend, leden van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) op de een of andere manier te hebben benadeeld.

Er zijn ook aantijgingen van Agnes Callamard, de speciale rapporteur van de Verenigde Naties m.b.t. buitengerechtelijke, standrechtelijke of willekeurige terechtstellingen, dat Iran Ramin een oneerlijk proces heeft gekregen en martelingen en andere mishandelingen heeft ondergaan tijdens zijn verblijf in de gevangenis, dingen die onder het Iraanse regime allemaal gebruikelijk zijn.

 

Regimewisseling

Helaas zal het Iraanse regime niet van koers veranderen. Ze hebben bijna 40 jaar de tijd gehad om hun reputatie op het gebied van mensenrechten te verbeteren, en hebben er toch niets aan gedaan. De enige resterende optie is dus waar het Iraanse volk voor pleit: regimewisseling.