Iran: Zware gevangenisstraffen voor drie politieke gevangenen

 01 december 2017

 Na maanden van onzekerheid werden de gevangenisstraffen voor drie politieke gevangenen, opgesloten in de Gohardasht-gevangenis in Karaj  (ten westen van de hoofdstad Teheran), eindelijk aan hun advocaten bekendgemaakt.

Volgens de berichten werden de politieke gevangenen Mohammad Amirkhizi en Payam Shakiba elk tot 11 jaar gevangenisstraf veroordeeld op grond van drie ingebrachte beschuldigingen. Mohammad Amirkhizi werd bovendien tot twee jaar verbanning met huisarrest in Nik Shahr Sistan (Baluchistan-provincie) veroordeeld. Volgens een ander bericht werd Majid Assadi, een student-activist en politieke gevangene, tot zes jaar gevangenis veroordeeld. En ook hij werd nog eens voor twee jaar verbannen met huisarrest naar Borazjan in Bushehr.

Volgens dit bericht was het proces van hun rechtszaak erg oneerlijk, zoals het feit dat de vertegenwoordiger van het Inlichtingenministerie naast de rechter zat, net alsof hij de op te leggen straf aan het dicteren was.

Vermeld dient nog te worden dat Mohammad Amirkhizi; Majid Assadi en Payam Shakiba in maart 2016 gearresteerd werden en in de gevangenis in een kerker opgesloten; hun lot is tot op heden ongewis. In de loop van een paar maanden werd afdeling 12, waar deze gevangenen vastzaten samen met een aantal andere politieke gevangenen, aangevallen door de veiligheidsagenten  van de gevangenis en werden heel hun uitrusting en bezittingen verwoest of geplunderd. Ze werden allemaal overgebracht naar de extra beveiligde afdeling 10, die 24 uur per dag door bewakingscamera’s geobserveerd wordt. De gevangenbewaarders hebben hen ook alle communicatiemogelijkheden ontnomen.

Deze politieke gevangenen bevinden zich in een communicatie-isolement en beschikken als straf slechts over minimale faciliteiten. Zo hebben zij geen toegang tot radio, televisie en kranten, en ze krijgen hun in beslag genomen bezittingen pas terug als ze zich laten overplaatsen naar de gevangenenafdeling voor gewone misdadigers, wat dan weer  gevaarlijk voor hen is.