Journaliste Marzieh Amiri veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf, 147 zweepslagen

Marzieh Amiri, een journaliste en studentenactiviste, werd veroordeeld tot 10 jaar en 6 maanden gevangenisstraf en 147 zweepslagen, zo tweette haar zus Samira Amiri 24 augustus.

Samira Amiri meldde het vonnis en tweette dat haar zus minimaal zes jaar van haar straf moet uitzitten (conform artikel 134 van het Islamitisch Strafwetboek), als het vonnis door het hof van beroep wordt bevestigd.

Journaliste Marzieh Amiri, 32, versloeg de bijeenkomst op de Dag van de Arbeid (1 mei) voor de krant Shargh toen ze werd gearresteerd in de buurt van Baharestan Sq., vóór het parlementsgebouw van het regime.

Ze werd tot 8 mei vastgehouden in een geheime detentie-inrichting van de Revolutionaire Garde, waarna zij werd overgebracht naar sectie 209 van de Evin-gevangenis en gedurende 35 dagen in eenzame opsluiting werd geplaatst. Op 8 juni werd ze overgebracht naar de vrouwenafdeling van diezelfde gevangenis.

Marzieh Amiri, een sociologiestudente aan de universiteit van Teheran, werd op 13 augustus voor Kamer 28 van het Revolutionaire Hof geleid, voorgezeten door de beruchte rechter Mohammad Moghiseh en er beschuldigd van "vergadering en samenzwering tegen de nationale veiligheid", "propaganda tegen de staat" en "verstoring van de openbare orde".

Marzieh Amiri was een van de arbeidsactivisten die tijdens hun protestdemonstratie in Teheran op de Internationale Dag van de Arbeid gearresteerd werden.

Eerder werd Nasrin Javadi (Azam Khezri), een arbeidsactiviste die op de Internationale Dag van de Arbeid in Teheran werd gearresteerd, veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen.

Nasrin Javadi is een voormalige werkneemster van de Medical Distribution Company en gepensioneerde van de Social Security Organization, lid van het oprichtingscomité van de Social Security Retirement Labor Council en van de Free Union of Iran Workers.

Andere vrouwelijke arbeidsactivisten die momenteel in de gevangenis zitten, zijn ondermeer Neda Naji, Atefeh Rangriz, Marzieh Amiri, Anisha Assadollahi, Sanaz Allahyari, Sepideh Qolian, en Asal Mohammadi.

Amiri werd al eens eerder gearresteerd, en wel op 8 maart 2018, tijdens een bijeenkomst vóór het ministerie van Arbeid in Teheran op de Internationale Vrouwendag. Vier dagen later werd ze weer vrijgelaten.

In haar in april 2019 gepubliceerde jaarverslag zegt de mediarechtengroepering Reporters zonder Grenzen dat Iran verder naar de bodem van de World Press Freedom-index is gezakt als gevolg van een toename van het aantal arrestaties van Iraanse journalisten en burgerjournalisten.