Klacht van twee jonge vrouwen tegen mishandeling door agenten verworpen

Twee jonge vrouwen hebben een klacht ingediend over het feit dat ambtenaren van de Staatsveiligheid hen mishandeld hebben en dat een vrouwelijke agent hen heeft geslagen.

De klacht werd echter verworpen door de openbaar aanklager van de Gewapende Dienst van de Organisatie voor de Rechtspraak.

 “De 9e Afdeling van het kantoor van de openbaar aanklager van de Gewapende Dienst van de Organisatie voor de Rechtspraak heeft een verbod op vervolging in deze zaak uitgevaardigd met het argument dat er onvoldoende bewijs is,” zei Mohammad Hossein Aghasi, advocaat die de beide jonge vrouwen verdedigt, in een interview met het officiële nieuwsagentschap IRNA. 

De advocaat van de jonge vrouwen stelde: “Wij hebben klachten ingediend tegen het slaan en de beledigingen door een vrouwelijke agent. Wij eisten dat de veiligheidsbeambte van het Teleghani Park, die getuige was, voor het gerechtshof zou verschijnen en uitleg verschaffen, maar de onderzoeker riep die beambte niet op en nam genoegen met het horen van de drie meisjes die op dat moment bij mijn cliënten waren. Het hof gaf als argument aan, dat de getuigenissen niet consistent waren.” (Het officiële nieuwsagentschap IRNA – 3 november 2018)

Een videoclip die op 18 april 2018 in de social media verspreid werd, waarop te zien is, dat minstens vier leden van Bewakingspatrouilles (four Guidance Patrols) vier jonge vrouwen aanvallen in een park, waarbij ze hen slaan en hen duwen vanwege het onjuist dragen van de hoofddoek en voor het weigeren om in het busje van de patrouille te stappen. Een van de jonge vrouwen had een hartaandoening en werd bewusteloos als gevolg van de slagen. De videoclip verspreidde zich snel en veroorzaakte publieke woede in Iran en ook wereldwijd.

Sadeq Amoli Larijani, directeur van Justitie, beklemtoonde op 24 april 2018, de noodzaak voor de Staatsveiligheidsdiensten (SSF) om te handelen binnen het stelsel van wetten en religie. Hij zei ook: “Het kan niemand toegestaan worden om zich te verzetten tegen de wettelijke SSF maatregelen of om die agenten te beledigen. De SSF moet hoe dan ook niet wijken.” (Het staatsnieuwsagentschap ISNA – 23 april 2018)

Kayhan, het dagblad van de overheid, dat de opvattingen weergeeft van de hoogste leider, Ali Khamenei, schreef ook dat de SSF agenten moeten worden geprezen. Mohammad Jafar Montazeri zei ter verdediging van de politie, dat de video niet duidelijk was en dat die was bedoeld om het aanzien te schaden van de agenten die de wet handhaven.

In het kader van de disproportionele aanpak van deze zaak door het regime, ondanks de overstelpende binnen- en buitenlandse afkeuring, achtte het hof de getuigen onvoldoende en werd het beroep van de slachtoffers van het geweld van de SSF verworpen.