Koerdische vrouwenrechtenactivisten tot valse bekentenissen gedwongen

Koerdische vrouwenrechtenactivisten tot valse bekentenissen gedwongen

Koerdische vrouwenrechtenactivisten staan onder druk van het Inlichtingendepartement van Sanandaj, de hoofdstad van de provincie Kurdistan.

Zhina Moddares Gorji, journalist en vrouwenrechtenactivist, en Fariba Zand Karimi, een docent die ook vrouwenrechtenactivist is, bevinden zich in eenzame opsluiting onder dubbele druk om valse bekentenissen tegen zichzelf af te leggen.

De twee activisten uit Sanandaj is de mogelijkheid ontnomen hun families te bellen en bezoek te ontvangen.

Zhina Moddares Gorji werd met geweld gearresteerd op 10 april 2023 door agenten van het Inlichtingendepartement terwijl ze op weg naar huis was van de boekhandel waar ze werkt.

Ze is gearresteerd en opgesloten tijdens de Iraanse opstand in 2022, maar is op 30 oktober 2022 op borgtocht vrijgelaten, na 40 dagen bewaring in de vrouwenvleugel van de gevangenis van Sanandaj.

Fariba Zand Karimi (35) is een docent in dienst van het Onderwijsdepartement en een vrouwenrechtenactivist in Sanandaj. Ze werd om 20.00 uur gearresteerd op 5 april 2023 na te zijn opgeroepen om naar het Inlichtingendepartement van Sanandaj te komen, de hoofdstad van de provincie Kurdistan in het westen van Iran.