Laatste nieuws over de overstromingen in Iran

Iran, 26 maart 2019 –

Afgelopen maandag (25 maart) werden volgens verslagen minstens 30 van de 31 provincies van Iran door overstromingen getroffen, waarbij alleen al in de stad Shiraz tenminste 120 doden vielen. Berichten uit andere steden laten een bijzonder somber beeld zien van mensen die verstoken zijn van elke hulpverlening.

In Dezful in het zuidwesten van Iran stijgt het waterniveau en een ambtenaar van de provincie Khuzestan meldt, dat de eerste overstromingen de dammen in deze uitgestrekte provincie bereiken.

Het hoofd van de hulp- en reddingsorganisatie van de regering meldt dat 30 Iraanse provincies te lijden hebben van schade veroorzaakt door overstromingen.

Pendelaars in de buurt van de stad Zanjan in het noordwesten van Iran moeten noodgedwongen hun voertuigen stilzetten als gevolg van dreigende overstromingen. De stad Afshar in deze provincie is overvallen door plotselinge overstromingen.

Rapporten uit Teheran laten ook zien hoe het waterniveau op verschillende wegen stijgt. De weerorganisatie heeft gewaarschuwd dat de stad ernstig wordt bedreigd door overstromingen. Foto's en video's van dinsdagochtend laten zien dat de situatie in Teheran verslechtert.

In de stad Khorramabad in het westen van Iran blijven de overstromingen voortduren, terwijl aardverschuivingen worden gemeld op de weg van Ahrom naar Kalame in de provincie Bushehr in Zuid-Iran. Bushehr is ook de thuisbasis van de kerncentrale van Iran.

"De Eshq Abad-weg naar Bardaskan bij de stad Tabas is gesloten vanwege de toenemend hoge waterstanden”, aldus de vertegenwoordiger van de verkeerspolitie van de provincie Zuid-Khorasan (Oost-Iran).

Alle wegen  en paden die leiden naar het dorp Mamulan in de provincie Lorestan, westelijk Iran, zijn geblokkeerd door het stijgende water van de rivier de Kashkan. Het drinkwater van het dorp is vandaag afgesloten.

Ook wordt er gewaarschuwd voor stijgende waterniveaus rond de Alvand-rivier in de buurt van Sarpol Zahab in de provincie Kermanshah in het westen van Iran. Sarpol Zahab maakte in november 2017 een verwoestende aardbeving mee en de inwoners leven 16 maanden later nog steeds in erbarmelijke omstandigheden. Nu zijn de caravans waarin veel inwoners van de stad sinds die aardbeving woonden meegesleurd door het wassende water.

Twee hoofdwegen in de provincie Khorasan Razavi in Noordoost-Iran zijn afgesloten als gevolg van overstromingen.

In Isfahan, centraal Iran, hebben ongeveer 350 huizen schade geleden, volgens de directeur Crisis Management van de provincie.

In de vroege ochtend van dinsdag is een weg van de stad Andika naar Shahr-e Kord in centraal Iran door vloedgolven verzwolgen en zijn paden die daarvandaan naar verschillende dorpen in de omgeving leiden geblokkeerd, aldus lokale functionarissen.

Aan winkeleigenaren in verschillende wijken van Teheran is gevraagd om de komende 48 uur gesloten te blijven vanwege overstromingsomstandigheden.

In Khorramshahr, ten zuidwesten van Iran, worden overstromingen gemeld nabij de militaire Tavijatweg en is er een mogelijkheid dat water de huizen van de lokale bevolking bereikt. Mensen in deze stad gebruiken de meest basale hulpmiddelen en blijven zonder enige steun van de autoriteiten in hun poging om overstromingen te voorkomen.

Vanuit uit de provincie Golestan, waar overstromingen het leven van de mensen nu al bijna een week onmogelijk maken, komen verslagen dat de autoriteiten een team van artsen dat de door vloedgolven getroffen gebieden van Khaje Nafas wil bezoeken de toegang beletten.

De burgemeester van Ahvaz, ten zuidwesten van Iran, zei dat de gehele stad te kampen heeft met een massale overstromingsramp. De Karun River heeft niet de capaciteit om deze hoeveelheid water – 2.500 kubieke meter water per seconde – af te voeren en deze hoeveelheid water zal zeker problemen veroorzaken voor de stad, zo zei hij. Brandweerlieden hebben alle schotten die in de Karun River stonden verwijderd.

Als gevolg van vloedgolven in Izeh en onderlopende stadswegen zijn twee districten in direct gevaar en wordt de lokale bevolking bevolen om te evacueren. Uit andere berichten uit de provincie Khuzestan blijkt dat de weg van Behbahan naar Ramhormoz wordt geblokkeerd door overstromingen.

De burgemeester van Shiraz verklaarde dat de stad dinsdagochtend opnieuw zou worden overstroomd. Vanuit de stad ontvangen video's tonen dat het water weer in de straten van de stad stroomt.

In de provincie Golestan, een van de eerste gebieden die getroffen werden door de golf van overstromingen, botsten woedende burgers met de Revolutionaire Garde-troepen en verhinderden hen om hun door overstromingen getroffen gebied binnen te gaan. Het rampzalige antwoord van de regering op de overstromingen heeft de bevolking van door rampen geteisterde gebieden woedend gemaakt.