Leraren Protesteerden op Internationale Leraren Dag in allerlei Steden in Iran

Vrijdag 6 oktober 2017 

De gepensioneerde leraren en EDUCATORS protesteerden vóór het gebouw van de Organisatie voor Management en Planning van Iran op de leraren dag, aldus ILNA News op 5 oktober 2017. Duizenden leraren namen deel aan het protest op uitnodiging van de Coördinatieraad van de Leraren Vakbond in Tabriz, Khoramabad, Shahrekord, Mashhad, Gilan, Yazd, en Khuzestan. De mensen die voorheen politiek gevangene waren en ook gepensioneerde arbeiders deden eveneens mee aan de demonstratie in Teheraan.

De leraren van andere provincies protesteerden vóór de onderwijs organisaties. De demonstranten hielden borden omhoog waarop stond: “Leraren, arbeiders en studenten die in de gevangenis zitten moeten vrij worden gelaten.” ”Dat de eenheid van gepensioneerden maar lang moge duren”, “Wij eisen een salaris boven de armoedegrens”, ”Leraren horen niet de gevangenis” en “Wij staan achter onze eisen”.

Bovendien scandeerden de demonstranten de volgende slogans: “De leraar moet de gevangenis uit. Leraren, studenten en arbeiders moeten vrij komen. De leraren beseffen en haten discriminatie. Wij hebben nog nooit zo’n inefficiënte regering gezien. Dat de plunderaars maar nooit het pensioenfonds plunderen. De leraren en arbeiders moeten één zijn. Wij willen gelukkig leven. Doe ons geen valse beloftes.”

“… sommige lerarenbonden vragen om verhoging van het onderwijsbudget, van het lerarensalaris en van de kwaliteit van onderwijs vooral in achtergebleven gebieden. Intussen komen de leraren die op contractbasis werken, onder wie de seizoen instructeurs die werkzaam zijn op openbare en niet openbare scholen, met hun eisen. Een van de leraren met contracten die deelnam aan het protest  vertelde ILNA Nieuws: “We hebben deze zomer geen inkomsten gehad. Nu is het schooljaar begonnen en worden wij per uur betaald, wat een inkomen onder het minimumloon oplevert, zoals de Minister van Arbeid heeft aangekondigd. De premies worden betaald op basis van het aantal uren dat je gewerkt hebt. Ik schat, dat ik, als ik 5 jaar lang les geef, met pensioen kan!”

Eén van de gepensioneerden zei: “We hebben 30 jaar op scholen gewerkt. We hebben kinderen les gegeven ofschoon we met veel moeilijkheden te maken hadden. Nu moeten we ons zorgen maken over onze medische uitgaven. De gepensioneerde leraren hebben verschillende keren protestbijeenkomsten georganiseerd voor het gelijktrekken van pensioenen, voor de strikte toepassing van de wet op het management van openbare ambten en voor de bevordering van verzekeringsdiensten.”