Mansour Dahmardeh, een demonstrant met een handicap ter dood veroordeeld

Mansour Dahmardeh, een demonstrant met een handicap ter dood veroordeeld

Mansour Dahmardeh, 22 jaar, een Baluch-burger met een lichamelijke handicap uit Zahedan werd op 3 oktober 2022 gearresteerd. Inlichtingendiensten, gelieerd aan de Revolutionaire Garde-IRGC, namen hem mee bij een controlepost van de verkeerspolitie in Zahedan. Hij werkte als chauffeur op de buslijn Zahedan-Bandar Abbas. De Iraanse justitie veroordeelde hem in een overhaast proces zonder advocaat tot de doodstraf.

Mansour Dahmardeh is geboren in 2000 en is ongehuwd. Hij heeft een handicap in zijn rechterhand en rechterbeen.

Uitspraak van de rechtbank

Mansour Dahmardeh werd op dinsdag 3 januari 2023 door afdeling 102 van Zahedan's Shahid Nouri Strafhof, gelegen aan Behdasht Boulevard, beschuldigd van corruptie op aarde en op donderdag 5 januari 2023 ter dood veroordeeld. Volgens Haalvsh.org, "vertelde Mansour de rechter in de rechtszaal dat hij slechts drie stenen had gegooid en een bandenwagen in brand had gestoken. De rechter antwoordde dat iedereen die bezwaar maakt tegen het bewind van Ali Khamenei de doodstraf krijgt."

De rechtbank gaf de verdachte 20 dagen de tijd om in beroep te gaan tegen het vonnis.

Een geïnformeerde bron zei: "Twee advocaten, Hossein Barahui en Akbar Keikhah, werden overwogen voor Mansour, maar zij lieten weten dat Afdeling 102 van de strafrechtbank van Zahedan geen advocaten accepteert."

Dahmardeh mocht geen advocaat aanwijzen en kreeg geen geschikte juridische voordracht. De Iraanse justitie verbood zelfs een openbare verdediger om voor de rechtbank te verschijnen. Een proces waarbij de verdachte zonder advocaat ter dood werd veroordeeld, ontbeert juridische legitimiteit en het strafreglement voldoet niet aan de internationale normen bij strafvervolging.

Een burger met fysieke beperkingen ter dood veroordelen voor het gooien van drie stenen uit zelfverdediging tegen een spervuur van kogels die rechtstreeks op demonstranten werden afgevuurd op 30 september 2022, is zeker onrechtvaardig.

Toestand van de gevangene

Volgens Balochcampaign.us werd Mansour Dahmardeh, de gehandicapte Baluchi-burger, gemarteldten kantore van de inlichtingendienst van Zahedan. Hij werd "ernstig gemarteld met elektrische schokken en zijn tanden en neus werden verbrijzeld als gevolg van slagen".

De bron verklaart dat Mansour Dahmardeh gedurende 10 dagen zwaar werd gemarteld in het detentiecentrum van de inlichtingendienst. Hij werd naar een inlichtingendienstcentrum van de Revolutionaire Garde gebracht nadat hij was beschuldigd van Moharebeh en corruptie op aarde. Na verschillende onderzoeken werd duidelijk dat de gedetineerde gedurende 12 dagen in een gevangeniskliniek was opgenomen wegens zijn verslechterde fysieke toestand.

Dahmardeh wordt momenteel vastgehouden in Afdeling 9 van de centrale gevangenis van Zahedan en hem is contact en bezoek met zijn familie ontzegd.