Mee dan 140 vrouwen en jongeren werden gedood; 12.000 werden gearresteerd in 12 dagen Iraanse protesten

Mee dan 140 vrouwen en jongeren werden gedood; 12.000 werden gearresteerd in 12 dagen Iraanse protesten

De gouverneur van Teheran erkende dat er alleen al in één nacht 1.800 zijn gearresteerd.
De wereld moet dringend actie ondernemen om de brute doodslag van het klerikale regime in Iran te stoppen.

Meer dan 140 vrouwen en jongeren werden gedood tijdens acht dagen van protesten in heel Iran. Zij werden doodgeschoten door de veiligheidstroepen en anti-oproer-eenheden van het klerikale regime. Het Iraanse verzet maakte ook bekend dat er minstens 12.000 werden gearresteerd.
Op 24 september 2022 maakte de Iraanse oppositie de namen bekend van 19 personen die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid van het Iraanse volk, waaronder twee vrouwen. Het gaat om Minoo Majidi, die op 20 september in Kermanshah werd gedood, en Ghazaleh Chalavi, die op 21 september in Amol werd gedood.
Het klerikale regime wil de protesten de kop indrukken en voorkomen dat ze zich uitbreiden door op grote schaal mensen te arresteren.
De autoriteiten hebben de families van de martelaren onder druk gezet en hen verhinderd begrafenisplechtigheden te houden.
De familie van Mahsa Amini, het 22-jarige meisje uit Saqqez wier dood eind september de opstand in Iran ontketende, staat onder druk van het ministerie van Inlichtingen om een bekentenis op televisie af te leggen. Het ministerie wil Mahsa Amini's vader dwingen te zeggen dat ze een progressieve ziekte had.
De druk op de nabestaanden van Mahsa Amini is zo groot geweest dat zowel haar vader als haar moeder herhaaldelijk naar het ziekenhuis zijn verwezen. Haar vader is verschillende keren in het ziekenhuis opgenomen. De veiligheidsdiensten houden alle bezoeken aan het ouderlijk huis streng in de gaten en arresteren iedereen die daarheen gaat.
Wijdverbreide willekeurige arrestaties
Mohsen Mansouri, de gouverneur van Teheran, schreef in zijn verslag van 22 september 2022 dat in één nacht 1.800 mensen werden gearresteerd, en dat alleen al in Teheran. Hij benadrukte: "700 van de gearresteerden waren al goed bekend bij verschillende instellingen voor rechtshandhaving, veiligheid en justitie."

De plaatsvervangend commandant van de staatsveiligheidsdienst in de provincie Gilan, Hossein Hassanpour, zei dat 128 mensen gearresteerd werden bij de landelijke opstand op woensdag 21 september 2022.
Koerdische bronnen hebben ook gemeld dat het aantal arrestanten in vier provincies, namelijk Koerdistan, West-Azarbaijan, Kermanshah en Ilam, de 500 gepasseerd is.
In een ander rapport staat dat het aantal Koerdische arrestanten in de afgelopen vier dagen meer dan 600 bedraagt. Maar de identiteit van slechts 100 personen is tot nu toe bekendgemaakt.
In de provincie Koerdistan zijn volgens berichten tot donderdag 22 september 2022 ongeveer 733 mensen gewond zijn geraakt.

Journalisten en politieke activisten gearresteerd bij huis-aan-huis huiszoeking

Het klerikale regime blijft journalisten en schrijvers arresteren die berichten hebben gepubliceerd over de dood van Mahsa Amini. De massa-arrestaties zijn bedoeld om de landelijke protesten in Iran in te dammen en te onderdrukken.
Niloufar Hamedi, een journalist die voor het eerst het nieuws over Mahsa Amini en haar familie publiceerde terwijl zij in het Kasra-ziekenhuis in Teheran waren, werd gearresteerd.
Veiligheidstroepen arresteerden ook Elaheh Mohammadi, een journalist, en Zahra Tohidi, een media-activiste. Zij brachten hen op 22 september 2022 naar een onbekende locatie.
Elaheh Mohammadi werkt voor het staatsblad Hammihan en deed uit de eerste hand verslag van de begrafenis van Mahsa Amini in Saqqez. Zij publiceerde ook wat de vader van Mahsa Amini had gezegd.
Ook de voormalige politieke gevangene Mojgan Kavousi werd op 22 september 2022 gearresteerd na een inval van veiligheidsagenten in haar huis in Kelardasht, provincie Mazandaran. Mojgan Kavousi werd overgebracht naar een onbekende locatie. De voormalige politieke gevangene werd afgelopen januari vrijgelaten uit de Kachouii-gevangenis in Karaj na drie jaar gevangenisstraf.
Azin Saeedi Nasab, 21 jaar, is het laatst gezien tijdens een protest in Teheran bij het City Theater op 22 september 2022. Zij is sindsdien verdwenen en haar familie weet niet waar ze is.