Meer dan 100 Koerdische activisten gedagvaard en vastgehouden in de afgelopen maand

Koerdische Activisten

De Iraanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben minstens 100 Koerdische burgers gedagvaard en vastgezet in wat een escalerend optreden tegen de Koerdische minderheid van Iran lijkt te zijn.

Sinds 6 januari hebben de Iraanse autoriteiten tientallen Koerden geviseerd, waaronder activisten, milieuactivisten, schrijvers, universiteitsstudenten en gewone mensen zonder staat van dienst op het gebied van activisme. Negen van de arrestanten zijn vrouwen.

De huizen van de burgers werden doorzocht en hun persoonlijke bezittingen in beslag genomen.

Er zijn willekeurige arrestaties verricht in de steden Mahabad, Javnroud, Saravabad, Paveh, Marivan, Rabat, Naqadeh, Sanandaj, Bukan, Sarvabad, Naghadeh, Piranshahr, Saqqez, Kermanshah, Oshnavieh en Teheran.

Volgens activisten en familieleden zijn veel van de arrestaties zonder arrestatiebevel verricht door de staatsveiligheidsdiensten.

Volgens sommige bronnen hebben de Revolutionaire Garde en het Ministerie van Inlichtingen de families van de arrestanten bedreigd en onder druk gezet, zodat zij niet naar de media zouden stappen over de toestand van hun gearresteerde familieleden.

De Iraanse autoriteiten hebben geen reden voor de arrestaties opgegeven en hebben evenmin de status en de verblijfplaats van ten minste 40 gedetineerden bekendgemaakt, waardoor zij een verhoogd risico lopen op foltering en andere vormen van mishandeling.

De gedetineerden hebben geen toegang tot hun familie en advocaten.

Het Iraanse regime is berucht om zijn willekeurige arrestaties, onbepaalde detentie en mysterieuze verdwijningen, vooral van leden van etnische en religieuze minderheden.

Volgens Koerdische mensenrechtengroeperingen zijn in 2020 meer dan 500 mensen van de Iraanse Koerdische minderheid, waaronder mensenrechtenverdedigers, om politiek gemotiveerde redenen gearresteerd en beschuldigd van brede en vaag geformuleerde overtredingen in verband met de nationale veiligheid.

Ten minste 159 van hen werden vervolgens veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van een maand tot 17 jaar en vier kregen de doodstraf.

In een gezamenlijke brief hebben 36 organisaties uit het maatschappelijk middenveld en mensenrechtenorganisaties de internationale gemeenschap opgeroepen dringend aandacht te besteden aan de aanhoudende golf van willekeurige arrestaties waarvan Koerdische burgers het slachtoffer zijn.

De mensenrechtenorganisaties herhaalden dat "deze onrechtmatige detentieomstandigheden, die in strijd zijn met zowel de Iraanse wet als de internationale mensenrechtenwetgeving, de gedetineerden blootstellen aan een ernstig risico op foltering en andere vormen van mishandeling, die op wijdverspreide en systematische basis plaatsvinden in detentiecentra die worden beheerd door de Iraanse veiligheids- en inlichtingendiensten".