Mensenrechtenadvocaten veroordeeld, gedagvaard in Iran: Bezorgdheid over juridische procedures

Mensenrechtenadvocaten veroordeeld, gedagvaard in Iran: Bezorgdheid over juridische procedures

De rechterlijke macht van het klerikale regime heeft de afgelopen dagen een aantal mensenrechtenadvocaten, waaronder drie vrouwen, gedagvaard en veroordeeld.

Marzieh Nikara, prominent mensenrechtenadvocaat en -activist, is door Afdeling 29 van de Revolutionaire Rechtbank in Teheran veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf.

Een andere mensenrechtenadvocaat, Mohammad Seifzadeh, is op soortgelijke gronden eveneens tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Deze zaak kwam voort uit een brief van een groep mensenrechtenverdedigers en juristen aan de secretaris-generaal van de VN over de onderdrukking en intimidatie van burgers tijdens de nationale protesten in 2022-2023.

Voorts is Forough Sheikhol Eslami Vatani, lid van de Centrale Orde van Advocaten, gedagvaard door Afdeling 7 van de veiligheidsrechtbank van de Evin-gevangenis. Zij moet op 24 mei 2023 voor de rechtbank in de Evin-gevangenis verschijnen. Twee andere advocaten, Yashar Kazemi en Shayan Zadegan, werden tegelijkertijd gedagvaard als Forough Sheikhol Eslami Vatani.

In een afzonderlijke dagvaarding is Tutia Partovi Amoli, mensenrechtenadvocaat en lid van de Centrale Orde van Advocaten, eveneens gedagvaard.