Metro: Hongerstaking in Downingstreet om de massaexecuties in Iran te veroordelen.

Zaterdag 6 augustus 2016, 18:50

Het protest wordt gehouden als reactie op de dood van tenminste 20 soenitische gevangenen in de gevangenis bij Teheran op woensdag, op de herdenkingsdag voor 30000 politieke gevangenen die in 1988 door de staat (Iran) werden geëxecuteerd.

De executie werd scherp veroordeeld door de NCRI (National Council of Resistance in Iran), die hoopt dat de hongerstaking in Whitehall het ministerie van Buitenlandse Zaken onder druk zal zetten om de executies openlijk af te keuren.

Het protest wordt ook gehouden omdat 28 jaar geleden tienduizenden dissidenten door de Iraanse autoriteiten zijn geëxecuteerd.

Naast steun van de overheid van het Verenigd Koninkrijk hopen de hongerstakers ook op die van de Veiligheidsraad en van de Mensenrechtenraad van de VN.

Hossein Abedine de zegsman voor de NCRI vertelde aan Metro: “Er bestaat een grote zorg dat er terechtstellingen, zoals in 1988, plaats zullen vinden.” “De situatie in Gohardasht en in andere plaatsen in Iran is werkelijk veel slechter geworden”, zei hij.

“Ik denk dat het erg belangrijk is dat we steun van de regering van het VK krijgen, omdat een groot aantal parlementsleden en ‘Lords’ pas een verklaring hebben uitgegeven, waarin gepleit werd voor een grotere aandacht (steun voor de oppositie) betreffende Iran.”

Er bestaat grote zorg over de wrede terechtstellingen en martelingen.

Het is erg belangrijk dat de massamoorden in 1988 worden erkend als een misdaad tegen de menselijkheid en dat krachtige maatregelen worden getroffen.

Het protest zal worden gevoerd in Whitehall tussen 17:00 en 20:00 uur vandaag (zaterdag) en morgen en van 15:00 tot 19:00 uur maandag, echter de hongerstaking zal zonder meer worden voortgezet.

De hongerstaking heeft de steun van een aantal Britse parlementariërs, zoals de conservatieven Matthew Offord, Mike Freer en Bob Blackman, die hebben toegezegd bij de demonstratie aanwezig te zijn om hun steun te betuigen.

De Britse parlementaire commissie voor “Vrijheid in Iran” gaf gisteren uiting van hun geschoktheid over de executies in deze week.

De commissie vroeg ook aan de regering de terechtstellingen in 1988 als misdaad tegen de menselijkheid aan te merken.

In de verklaring stond: “Deze executies komen bij een verhoging van de druk, door de autoriteiten in Iran, op politieke gevangenen door strengere straffen en het onthouden van medische zorg in de gevangenissen”.

Het is weer eens duidelijk geworden dat de mensenrechtensituatie in Iran niet is veranderd, maar eerder is verslechterd op vele gebieden, zoals willekeurige arrestaties van burgers met een dubbele nationaliteit, onderdrukking van vrouwen en van Iraanse religieuze en etnische minderheden.

De Britse parlementaire commissie voor “Vrijheid in Iran” (BPCIF) veroordeelt met klem het voortdurend gebruik van de doodstraf van Teheran, die alleen maar is bedoeld om de tegenstand binnen de bevolking tot zwijgen te brengen.

Het Iraanse regiem kan niet langer worden toegestaan zich te verschuilen achter het begrip “matiging”. De internationale gemeenschap moet zich uitspreken tegen de systematische wreedheden, die dagelijks plaats vinden.

Bron: http://metro.co.uk/2016/08/06/hunger-strike-held-outside-downing-street-to-condemn-mass-execution-in-iran-6051844/