Minstens 26 gevangenen in Groot-Teheran geïnfecteerd met het nieuwe coronavirus ...

Minstens 26 gevangenen zijn besmet geraakt met het nieuwe coronavirus in een van de zalen van Afdeling 3 van de gevangenis van Groot-Teheran (GTP). Ze worden op dat moment niet medisch behandeld.

Bronnen uit de gevangenis meldden: "De gevangenen die dagelijks voor het gerecht verschijnen, gaan weer naar de afdeling zonder in quarantaine te gaan. Er vindt in dit verband geen screening plaats en er is een groot risico dat het aantal besmette patiënten in de gevangenis toeneemt".

Gevangenen die naar de rechtbank of naar het bureau voor de uitvoering van de vonnissen worden gebracht, hebben geen adequate beschermende uitrusting, waaronder handschoenen, maskers of kleding. Ze worden teruggestuurd naar de gevangenisafdelingen samen met de andere gevangenen zonder quarantaine. Dit gebeurt allemaal terwijl de procedures bij de rechtbank en het bureau gewoon online kunnen worden uitgevoerd.

Ook gevangenisbewakers die elke dag van en naar de gevangenis gaan, gaan niet in quarantaine en hebben toegang tot alle afdelingen.

Gevangenen worden steeds kwetsbaarder voor het virus met elke dag die voorbijgaat als er geen bescherming is.

Meer dan 150 gevangenen van Afdeling 4 van de gevangenis van Groot-Teheran hebben een brief geschreven aan de toezichthouder voor de gevangenishygiëne waarin ze protesteren tegen de terugkeer van de gevangenen na rechtbankzittingen naar de gevangenisafdelingen, zonder dat ze in quarantaine worden geplaatst, en tegen het gebrek aan hygiënische middelen. De wachtmeester weigerde echter hun brief in ontvangst te nemen en door te geven.

Op 7 april kwamen twee GTP-gevangenen, Mehdi Rabii en Lashgari-panah, om het leven door het coronavirus.

De families van de GTP-gevangenen zijn al drie maanden verstoken van bezoek. Ze mogen hun familie niet eens vanachter een glazen scherm bezoeken.

De verspreiding van Covid-19 heeft de slechte omstandigheden in de gevangenis verergerd, zo blijkt uit de rapporten. Voedselvergiftiging, besmet water en elke andere ziekte in deze inrichting verhogen het risico dat de gevangenen met het coronavirus worden besmet.