Moeders in Iran verzoeken een einde te maken aan de doodstraf

 

5 augustus 2016

 

De moeders van de Soennitische politieke gevangenen, die onlangs massaal zijn geëxecuteerd in Iran, hebben eerder deze week een verklaring afgegeven inzake de massa-executie van hun kinderen in Gohardasht (Rajai-Shahr) gevangenis in Karaj, ten Noord-Westen van Teheran, waarin zij deze massamoorden veroordelen.

 

De verklaring is als volgt: "De opeenvolgende executies, die leidde tot de moord van onze kinderen, is zonder enige vorm de van proces, jurdische vertegenwoordiging en of met respect voor internationale rechten van de mens voorafgegaan."

 

Zij vertellen over hun collectieve rouw voor  al die kinderen, die vermoord zijn door het Iraanse regime.

 

Ze zeiden: "In de afgelopen decennia hebben veel vrouwen de dood van hun kinderen in de duisternis en eenzaamheid moeten rouwen. Ze hebben gehuild en niemand veegde hun tranen weg of troostte hen ... Wij, als moeders, weten dat het verlies van een kind een eindeloze lijdensweg is; ongeacht of ze sterven aan de galg of door een geweerschot. Het lijden verdwijnt nooit en de nachtmerries laten ons niet los. "

 

Zij verklaren dat er veel van zulke moeders zijn, die niet zijn toegestaan te weten waar hun kinderen zijn begraven. Ze zoeken hun wreed afgenomen  kinderen, maar weinigen hebben de graven ooit gevonden.

 

De Rouwende Moeders verklaren hen, die overlevenden en geliefden zijn van degenen die zijn geëxecuteerd door deze wrede straf, bij te staan.

 

Hun verklaring eindigde met een oproep om de executies te stoppen en het regime van de mullahs te berechten voor hun misdaden tegen de mensheid. 

 

"We pleiten voor de ontmanteling van alle galgen in het hele land en eisen dat de verantwoordelijken voor de executies worden berecht voor hun misdaden tegen de mensheid."