Moeders van politieke gevangenen en martelaren herdenken hun geliefden op Nowruz

Iran: Mothers of political prisoners in Nowruz

Iraniërs zijn vandaag, 20 maart, het nieuwe jaar begonnen. Moeders van politieke gevangenen en geëxecuteerde politieke gevangenen vierden het nieuwe jaar in de buurt van gevangenissen of bij de graven van hun kinderen.

Farangis Mazloum, moeder van de politieke gevangene Soheil Arabi, en de moeder van de politieke gevangene Arsham Rezaii vierden Nieuwjaar in de buurt van de Gohardasht-gevangenis in Karaj. Mevrouw Mazloum zei dat ze hun tent niet in de buurt van de gevangenis mochten opzetten, dus moesten ze het een eindje verderop doen.

Farangis Mazloum feliciteerde alle Iraniërs in Iran en daarbuiten, en sprak haar wens uit dat het komende jaar het jaar van de vrijheid van Iran wordt. Ze zei: "Ik hoop dat we volgend jaar allemaal samen zullen zijn, en dat alle Iraniërs samen in geluk en vrijheid kunnen leven."

Ook mevrouw Sedigheh Maleki, echtgenote van politiek gevangene Hashem Khastar, en Fatemeh Sepehri, zus van Mohammad Hossein Sepehri, verzamelden zich tijdens de jaarwisseling buiten de Centrale Gevangenis van Mashhad (ook wel Vakilabad-gevangenis genoemd).

Ook de moeder en familieleden van de geëxecuteerde politieke gevangene Navid Afkari vierden Nowruz en de komst van het nieuwe jaar bij zijn graf.

Moeders van politieke gevangenen en martelaren zoeken gerechtigheid voor hun geliefden die onschuldig gevangen zijn gezet of zonder eerlijk proces zijn geëxecuteerd door het klerikale regime.

Het klerikale regime heeft aan de vooravond van het Perzische Nieuwjaar ook een aantal vrouwelijke politieke gevangenen in ballingschap gestuurd. Het gaat onder meer om Maryam Akbari Monfared en Atena Daemi.

Maryam Akbari Monfared heeft drie dochters en zal hen niet kunnen zien voor de nieuwjaarsbezoeken.

De gevangenissen waar deze politieke gevangenen naar toe zijn verbannen zijn klein, onhygiënisch en overbevolkt, waardoor de kans op het oplopen van het Coronavirus, dat Iraanse gevangenissen in het hele land heeft geteisterd, toeneemt.

STFA dringt er bij de speciale VN-rapporteur inzake geweld tegen vrouwen en de Hoge Commissaris van de VN op aan de omstandigheden van vrouwelijke politieke gevangenen te onderzoeken en er bij het klerikale regime op aan te dringen hen vrij te laten.