Mondige politieke gevangene geslagen door gevangenisambtenaren m.b.t. de hijab van haar dochters

Politiek gevangene Maryam Akbari Monfared, die al 13 jaar in de gevangenis zit omdat zij protesteerde tegen de executie van haar twee broers en zussen, is op 24 augustus door gevangenisbeambten geslagen.
Een van de ambtenaren van de gevangenis van Semnan viel haar aan nadat er een ruzie was uitgebroken over het feit dat haar kinderen gedwongen werden een hijab te dragen.
Volgens berichten had Maryam Akbari Monfared bezoek gekregen van haar familie. Tijdens het bezoek viel Hosseinipour, het hoofd van de ontmoetingsruimte van de gevangenis, haar aan.
Een ingelichte bron zei dat, toen Akbari's familie naar de Semnan-gevangenis ging voor regelmatige bezoeken, Kurdi, het plaatsvervangend hoofd van de Semnan-gevangenis, respectloos het bezoek van haar twee dochters weigerde.
Hij ontzegde hen het recht om hun moeder te bezoeken omdat zij geen chador droegen (een mantel die door vrouwen wordt gedragen om het hoofd en lichaam te bedekken, waarbij alleen het gezicht vrij blijft). Kurdi wilde ook Maryam Akbari terugsturen naar haar afdeling.
Toen Akbari Monfared bezwaar maakte tegen het feit dat haar dochters de chador moesten dragen en zich verzette tegen de terugkeer naar haar afdeling, greep Hosseinipour haar bij de keel, sloeg haar en probeerde haar al vloekend te wurgen.
Uiteindelijk greep Kurdi in en stond hij haar toe bezoek van haar twee dochters te ontvangen.
Maryam Akbari Monfared werd op 31 december 2009 gearresteerd en verdween gedurende vijf maanden.
Zij werd berecht op beschuldiging van steun aan het Iraanse verzet en werd in mei 2010 veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf op beschuldiging van "handelen tegen de nationale veiligheid" en "vijandschap tegen God".
Haar veroordeling was uitsluitend gebaseerd op het feit dat zij telefoongesprekken had gevoerd met haar familieleden.
In augustus 2010 werd haar vonnis bevestigd door het Iraanse Hooggerechtshof. Zij zit sinds haar eerste arrestatie op 29 december 2009 gevangen, zonder dat haar enig verlof is verleend.
Op 9 maart 2021 werd politiek gevangene Maryam Akbari Monfared verbannen uit de Evin-gevangenis, waar zij meer dan 11 jaar van haar 15-jarige straf heeft uitgezeten, 110 mijl oostwaarts naar de centrale gevangenis in Semnan, een uiterst ontoegankelijke locatie voor haar kinderen.
Zij werd overgeplaatst nadat zij op 1 maart samen met een aantal celgenoten een open brief had ondertekend waarin de dood van de politieke gevangene Behnam Mahjoubi wegens gebrek aan medische verzorging werd veroordeeld, alsmede de overplaatsing van "13 gevangenen uit de vrouwenafdeling" van de Evin-gevangenis om "politieke gevangenen te spreiden. .. in de ijdele hoop hun verzetsgroep te breken".