Nahid Shaghaghi, lid van de liefdadigheidsorganisatie voor vrouwen, werd met geweld in haar eigen huis gearresteerd

Vrouwenrechtenactivist Nahid Shaghaghi werd op 15 mei 2019 om onbekende redenen thuis gearresteerd. 

Op dezelfde dag schreef de broer van Shaghaghi, Kaveh, op zijn Instagram-pagina: "Nahid belde ons vanmorgen [15 mei 2019] en zei dat er veiligheidsagenten bij haar voordeur waren." 

Kaveh voegde toe: “Toen ik bij haar thuis kwam, zag ik dat de deur was opengebroken en dat niemand thuis was. We weten niet waar ze is of wie haar heeft gearresteerd. We gingen naar de Evin gevangenis en naar het lokale politiebureau om te vragen wat er met haar gebeurd was, maar we kregen geen informatie. We zijn bezorgd.” 

Veiligheidskrachten braken haar huis binnen en namen Nahid Shaghaghi op brute wijze mee naar een onbekende locatie. 

Op 16 mei meldde het VIW-kanaal in de ‘Telegram berichten app’ dat Shaghaghi werd ondervraagd in afdeling 209 van de Evin gevangenis dat onder toezicht staat van het ministerie van Inlichtingen van Iran. 

Nahid Shaghaghi is een senior lid van de liefdadigheidsorganisatie Voice of Iranian Women (VIW), die betrokken was bij hulp- en reddingsoperaties tijdens de recente verwoestende overstromingen in het zuidwesten van Iran.

 Ze heeft zich de afgelopen jaren actief ingezet om op te komen voor vrouwenrechten en kinderrechten. Op 8 maart 2019 hield ze een toespraak op de Internationale Vrouwendag in Teheran over de oorzaken van geweld tegen vrouwen. 

Drie weken voordat Shaghaghi werd gearresteerd, werd een ander lid van VIW, Akram Nasirian, gearresteerd door veiligheidsagenten in Teheran die zich niet identificeerden. Vóór haar arrestatie had Nasirian ook in overstromingsgebieden van het land gewerkt. 

Ze wordt tevens vastgehouden in afdeling 209 van de Evin gevangenis en heeft geen toegang tot juridische hulp. Naar verluidt is ze beschuldigd van "het promoten van het niet naleven van de hijab" en "het storen van de publieke opinie".