Nazanin Zaghari onder druk gezet om in Groot-Brittannië te spioneren in ruil voor haar vrijheid

Nazanin Zaghari, een Brits-Iraanse staatsburger, vastgehouden door het Iraanse regime, begon een hongerstaking, nadat ondervragers haar probeerden te overreden een spion te worden voor Iran.

Op maandag 14 januari 2019 begon Evin-gevangene Nazanin Zagheri een hongerstaking van drie dagen uit protest tegen de omstandigheden in de gevangenis en het gebrek aan toegang tot medische behandeling, evenals tegen de druk van de Iraanse Revolutionaire Garde om in het Verenigd Koninkrijk te spioneren voor het Iraanse regime.

Op een persconferentie afgelopen maandag ging Richard Ratcliffe dieper in op de druk op zijn vrouw, Nazanin Zaghari in de Evin-gevangenis: "Er is een tweede reden waarom Nazanin in hongerstaking ging. Net na kerstmis op 29 december werd Nazanin in de gevangenis bezocht door twee Revolutionaire Garde-ondervragers. Ze werd onder druk gezet om in te stemmen met twee dingen. Eerst wilden ze haar graag zover krijgen dat ze instemde met een nieuw kort verlof in januari. Ze wilde echter niet instemmen met zoiets van korte duur, omdat het de vorige keer zo duidelijk een machtsspel was dat ontwrichtende gevolgen had voor haar en Gabriella, en ze was erg huiverig om vrijgelaten te worden, omdat ze dan daarna ineens weer in de gevangenis kon terechtkomen, speciaal in januari. In januari vindt namelijk de volgende arbitragehoorzitting in de Londense rechtbank plaats in de schuldenzaak tussen het Verenigd Koninkrijk en Iran. Ze is daarbij een belangrijk onderhandelingsthema geweest in de twee vorige twee schuldenzaken in mei 2016 en op 22 augustus, en ze zal dit, naar het zich laat aanzien, niet opnieuw worden. Maar wat haar echt tot de hongerstaking aanzette, was de tweede eis, namelijk dat ze probeerden haar onder druk te zetten om een spion voor Iran te worden tegen het Verenigd Koninkrijk. En meer specifiek, om de Afdeling voor Internationale Ontwikkeling (DFID) en een organisatie genaamd Small Media te bespioneren, waar de Revolutionaire Garde haar steeds weer mee in verbinding probeert te brengen, terwijl ze er geen enkele band mee heeft".

De vertrouwensarts van de gevangenis beval de dringende opname van Nazanin Zaghari in een medisch centrum, maar de gevangenisfunctionarissen hebben haar om onbekende redenen niet laten gaan.

In maart 2016 reisde Nazanin Zaghari naar Iran voor een familiebezoek met haar twee jaar oude dochter Gabriella, maar werd gearresteerd op het vliegveld, toen ze op het punt stonden aan boord te gaan van een vlucht terug naar het Verenigd Koninkrijk in april 2016. Na maandenlange opsluiting zonder proces werd ze veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf.

Volgens Richard Ratcliffe wordt zijn vrouw Nazanin Zaghari vastgehouden als "onderpand" voor de terugbetaling van een schuld van 650 miljoen pond die het Verenigd Koninkrijk aan Iran verschuldigd zou zijn voor een onvervulde wapendeal van meer dan 40 jaar geleden, eind jaren zeventig.

Het onder druk zetten van een vrouwelijke gevangene in de Evin-gevangenis, door medische behandeling te weigeren en om de Iraanse regering te dienen en te spioneren onder de dekmantel van een journalist, is een onmenselijk misbruik in de ogen van de wereld en de Iraanse bevolking.