Nederlandse priester steunt Iran protesten Iran

De progressieve Nederlandse pastor Rob Rosenboom verklaarde in een boodschap zijn steun aan de Iraanse protesten voor vrijheid en democratie.

In zijn boodschap, die vergezeld gaat van een tweeledig gedicht over protesten in Iran en de onderdrukking van de jeugd, verklaarde hij:

"Beste vrienden, Salam! In het gedicht staan twee kleine gedichtjes die ik heb geschreven vanwege de vele problemen in het thuisland Iran.

Grote onrust in thuisland Iran, het is een vorm van medeleven om onder woorden te brengen wat er aan de hand is en misschien wel het belangrijkste ... mijn inzet voor u, de bevrijdingsbeweging!

Ondanks geblokkeerde boodschappen. We zullen NIET opgeven. Zoek eerlijke informatie over thuisland Iran, blijf hopen en geloven, op hulp uit de hemel en veroordeling van deze wrede tirannen!.

Tot nu toe hebben veel vooraanstaande figuren over de hele wereld de Iraanse protesten gesteund en opgeroepen tot respect voor de mensenrechten van het Iraanse volk, waaronder Amerikaanse senatoren en leden van het Congres van beide partijen, parlementsleden en politieke hoogwaardigheidsbekleders uit Zwitserland. Ook heeft een aantal Nobelprijswinnaars een gezamenlijke brief geschreven aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, waarin de nadruk gelegd werd op het harde optreden van het Iraanse regime tegen de protesten in Iran. Bovendien betuigden leden van het Britse parlement hun solidariteit met het Iraanse volk en zijn voortdurende opstand in meer dan 187 steden.

Achtergrond:

Dinsdag vonden er in heel Iran anti-regime-protesten plaats tegen de plotselinge stijging van de benzineprijs, die hun negentiende dag ingingen. Tot nu toe hebben de demonstraties zich volgens de informatie die het netwerk van het Iraanse verzet heeft verkregen, tot 187 steden uitgebreid.

De demonstraties gaan door ondanks een brute onderdrukking van de protesten door de Iraanse veiligheidstroepen en een beperking van de internettoegang in Iran.

Het netwerk van het Iraanse verzet bevestigt dat ten minste 1.000 mensen zijn gedood door de autoriteiten van het regime en dat meer dan 4.000 mensen gewond zijn geraakt. Volgens berichten zijn er ook minstens 14.000 demonstranten gearresteerd. De uiteindelijke statistieken zouden helaas nog weleens veel hoger kunnen uitvallen.