NIEUWE BESCHULDIGINGEN AAN HET ADRES VAN 3 SCHRIJVERS

 NIEUWE BESCHULDIGINGEN AAN HET ADRES VAN 3 SCHRIJVERS  

Reza Khandan (Mahabadi) (links) en Keyvan Bazhan (rechts), 2 leden van het Iraanse PEN Centrum, en Bektash Abtin (midden).

STFA Reza Khandan en Keyvan Bazhan, beiden lid van het Iraanse PEN Centrum, en Bektash Abtin, een inspecteur van het Centrum, staan nieuwe aanklachten te wachten, die een verdubbeling van de waarborgsom tot gevolg zullen hebben.

Waren de drie eerder wegens “propaganda tegen het regime” veroordeeld tot een borgsom van 50 miljoen tomans (zo’n $3300 USD), kort geleden moesten ze verschijnen op het kantoor van Afdeling 7 van de Evin Aanklager om daar nieuwe aanklachten te horen te krijgen die hen beschuldigden van “bijeenkomen en samenzweren tegen de nationale veiligheid” en “het aanzetten van Iraanse vrouwen tot obsceen gedrag”. Een goed geïnformeerde bron wist HRANA te vertellen dat de hoofdonderzoeker de borgsom had verhoogd tot 100 miljoen Tomans (zo’n $6600 USD).

Wat de nieuwe aanklacht betreft zei Mahabadi: “Zoals wij van de hoofdonderzoeker begrepen hebben, lijkt het erop dat de officials “propaganda tegen  het regime” een te lichte aanklacht vonden. Ze vroegen de hoofdonderzoeker dan ook om meer beschuldigingen toe te voegen”.Mahabadi voegde daar aan toe dat hij en zijn kameraden deze beschuldigingen bestreden en dat ze bewijzen wilden zien.

In augustus hadden de drie de aanklacht “propaganda tegen het regime” te horen gekregen. HRANA rapporteerde op 2 augustus 2018 over dichter, filmmaker en voormalig PEN-lid Bektash Abtin die gesommeerd was om naar Afdeling 7 van de Evin gevangenis te komen. Khandan en Bazhan ontvingen hun respectieve dagvaarding op 26-7-2018 met de mededeling  zich binnen 3 dagen op hetzelfde adres te melden.

In juni en in een aparte zaak veroordeelde het  Karaj Revolutionaire Hof Afdeling 2 Abtin wegens propaganda tegen het regime en veroordeelde hem tot 3 maanden dwangarbeid bij de Nationale Welzijnsorganisatie van Iran plus een boete van 5 miljoen tomans (zo’n $700 USD). Een Hof van Beroep maakt later de dwangarbeid-clausule ongedaan. Ambtenaren van het ministerie van Inlichtingen hadden Abtin al in 2015 3 dagen vast gehouden en hem ondervraagd over zijn films, zijn lidmaatschap van het CWA en over zijn deelname aan protesten vlak na de verkiezingen in 2009.

Het Iraanse PEN-centrum is een non-goevernementele organisatie, opgericht in 1968 met het doel schrijvers, vertalers en uitgevers te verenigen tegen censuur. Ze wordt gesubsidieerd door PEN International. Sinds de oprichting, en vooral in de jaren '80 en '90, hebben de Iraanse autoriteiten leden vervolgd dmv repressie,rechtsvervolging, en doelgerichte moorden. De leden Mohammad Jafar Pouyandeh en Mohammad Mokhtari behoorden tot degenen die door het Ministerie van Inlichtingen gedood zijn in de zogenaamde “chain murders”, eind jaren ’80, begin jaren ’90.