Nieuws uit Iran: Plotselinge overstromingen blijven overal in Iran verwoestingen veroorzaken.

Iran, 25 maart 2019 – Overstromingen die eerder deze maand in noordelijke delen van Iran begonnen verspreiden zich snel naar andere gebieden in Iran. Minstens 25 provincies hebben te maken met deze watervloeden. De zwaarst getroffen provincies zijn die van de Kaspische Zee, de Zagros-bergketen, centraal en zuid Iran.

In de provincie Lorestan ging zware regenval snel over in plotselinge overstromingen, waardoor grote delen van de provincie onder water kwamen te staan, waaronder Khoramabad, de hoofdstad van de provincie. Khoramabad verkeert naar verluidt in een bijzonder kritieke toestand. De wegen van Khoramabad naar Pol Dokhtar en van Andimeshk naar Pol Dokhtar zijn door hoogwater geblokkeerd. Ten minste 22 vitale interprovinciale snelwegen zijn geblokkeerd door overstromingen.

Shiraz is een van de zwaarst getroffen regio's. Ten minste 120 mensen zijn omgekomen als gevolg van plotselinge overstromingen die de stad binnenstromen. Video's tonen auto's die met inzittenden en al worden meegesleurd door de waterstromen. Ten minste 200 voertuigen zijn verwoest door de overstromingen.

In de provincie Golestan in Noord-Iran blijven zich overstromingen voordoen. Het vliegveld van Gorgan staat onder water. In Khuzestan hebben vloedgolven grote delen van Arvandkenar bedekt.

In Sistan Baluchistan zijn verschillende vitale wegen onder water komen te staan door de overstromingen.

Tot dusverre weigert het Iraanse regime officiële statistieken over de schade veroorzaakt door de overstromingen bekend te maken. Wanbeleid door de overheid heeft de situatie verergerd en de hulpverlening wordt meestal uitgevoerd door lokale activisten en de bevolking.