Oproep om politieke gevangenen in hongerstaking in Iran te redden

STFA, 23 November 2016 - We doen een oproep aan de internationale mensenrechtenorganisaties, in het bijzonder aan de Speciale Rapporteur voor de Mensenrechten van de VN en diens collega voor de mensenrechten in Iran om onmiddellijk en effectief in te grijpen in de situatie van alle politieke gevangenen die in Iran in hongerstaking zijn. Het fascistische religieuze regime van Iran reageert niet alleen niet op de rechtmatige eisen van politieke gevangenen, maar zet hen juist nog meer onder druk, onder andere door hen te martelen, het verzinnen van nieuwe zogenaamde aanklachten en het ontzeggen van medische hulp.

Morteza Moradpour zit in eenzame opsluiting in de Karaj, gevangenis en is nu al 29 dagen in hongerstaking om te protesteren tegen zijn voortdurende gevangenschap. Hij heeft hartproblemen, maar zijn beulen brengen hem ernstige slagen toe en hebben hem verbannen uit de Tabirz gevangenis naar de eenzame opsluiting in de centrale gevangenis van Karaj.

Arash Sadeghi zit opgesloten in afdeling 8 van de Evin gevangenis en is nu al 30 dagen in hongerstaking. Hij heeft last van ernstige hartritmestoornissen, ademtekort en pijn aan de nieren. Op 21 november raakte hij buiten bewustzijn door een abrupte daling van zijn bloeddruk. De gevangenbewaarders stonden toe dat hij naar een ziekenhuis werd gebracht, zij het in gevangenisuniform en met geboeide handen en voeten. Hij werd gevangen genomen in 2014 en werd veroordeeld tot 19 jaar gevangenisstraf op de aanklacht dat hij "vergaderingen belegde met als doel samenzwering tegen het regime en het beledigen van heilige zaken ".

Vahid Sayyadi Nassiri, zit in de beruchte quarantaine afdeling van de Evin gevangenis en heeft ernstig gewichtsverlies en lage bloeddruk. Hij ging in hongerstaking vanwege zijn onzekere situatie, waarbij er in 13 maanden tijd geen aandacht aan zijn zaak werd geschonken. Om hem te straffen hebben gevangenisbewaarders hem overgebracht naar afdeling 4 (quarantaine) van de Evin gevangenis. In deze afdeling staan de gevangenen nog meer onder druk en worden ze nog vaker gemarteld en worden hun de meest basale rechten ontzegd, zoals bezoek en de toegang tot medische voorzieningen. Hij werd in september 2015 gearresteerd en veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf op de aanklacht van "het beledigen van heilige zaken en propaganda tegen het regime".

Mehdi and Hossein Rajabian zijn 2 kunstenaars in afdeling 7 van de Evin gevangenis. Zij zijn al 25 dagen in hongerstaking. Mehdi Rajabian werd onlangs naar een ziekenhuis gebracht in verband met een maagbloeding, maar werd zonder adequate behandeling weer teruggebracht naar de gevangenis. Zijn broer Hossein werd geconfronteerd met een nierinfectie. Deze beide artiesten werden in hun atelier in de stad Sari gearresteerd in september 2013 en werden veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf op aanklacht van "propaganda tegen het regime en het beledigen van heilige zaken ".

Amir Amir-Gholi in afdeling 8 van de Evin gevangenis, is al sinds 16 november in hongerstaking uit protest tegen het feit dat politieke gevangenen samen met criminelen worden opgesloten en het niet adequaat omgaan met de situatie van politieke gevangenen. Mafia-achtige bendes, opgejut door handlangers van het regime, vielen hem aan en verwondden hem met een mes. De beulen stonden niet toe om zijn wonden te laten verzorgen. Mr. Amir-Gholi werd in januari 2016 gearresteerd en werd veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf op aanklacht van  "samenzwering en propaganda tegen het regime”.

 

 

STFA, Stichting van de Familieleden