Oproep voor een onmiddellijk bezoek aan de Evin-gevangenis door een internationale onderzoeksmissie

Oproep voor een onmiddellijk bezoek aan de Evin-gevangenis door een internationale onderzoeksmissie

Aanval op Evin-gevangenis was gepland; 30-40 gevangenen gedood volgens ooggetuigen
Twee dagen voordat een brand op zaterdag 15 oktober een deel van de Iraanse Evin-gevangenis verwoestte en ten minste 40 personen doodde, arriveerde een eenheid van de oproerpolitie op het terrein en begon in de gangen te patrouilleren onder het roepen van "God is de Grootste" en het slaan met wapenstokken op celdeuren. De patrouilles in de gevangenis van Teheran begonnen zonder enige duidelijke provocatie van de gevangenen. Deze patrouilles gingen door van donderdag tot zaterdag, toen sommige gevangenen reageerden door te schreeuwen om om de val te roepen van opperste leider Ayatollah Ali Khamenei, een echo van de protesten die sinds september in heel Iran woeden.
Het regime van de mullahs probeert nog steeds zijn grote misdaad in de Evin-gevangenis in de doofpot te stoppen. De verslagen zijn gebaseerd op de verklaringen en getuigenissen van ooggetuigen die bereid zijn te getuigen voor internationale rechtbanken:

1. Bekend onder het Farsi-acroniem NOPO (Niroohay-e Vijeh Pasdar Velayat), heeft de speciale strijdmacht van de IRGC, die de Opperste Leider beschermt, niet alleen jachtkogeltjes gebruikt, maar ook de gevangenen in afdeling 7 en 8 met scherp beschoten. De gevangenen vonden kogelhulzen in de gevangenisafdeling.

2. De bewakers gooiden een aantal explosieven naar de gevangenen. Een van deze explosieven ontplofte onder de voeten van een gevangene, en zijn been raakte ernstig gewond; hij werd geopereerd.

3. Na de schietpartij lieten de NOPO en de strijdkrachten van de speciale eenheid de gevangenen op de grond liggen en sloegen hen halfdood. De IRGC-kolonel Mahmoudi, de commandant van de gevangenisbeschermingseenheid, sloeg op de hoofden, gezichten, ruggen en wonden van de gevangenen die op de grond lagen. Hij sloeg de gevangenen met een wapenstok op het hoofd, waaronder Maysam Dehbanzadeh en Loqman Aminpour, zo erg dat zij op het randje van de dood zweefden. De wreedheid van Mahmoudi was zo groot dat de leden van de speciale eenheid, die de gevangenen zelf hadden beschoten, hem probeerden tegen te houden. Twee andere criminelen, Tavakoli en Karbalai genaamd, martelden en kwelden samen met Mahmoudi de gevangenen ernstig. Zij sloegen op de gevoelige lichaamsdelen van een gevangene genaamd Salmanzadeh, zo ernstig dat hij al enkele dagen vergaat van de pijn. Zijn 14-jarige zoon was een van de martelaren van de opstand van 2019.

4. Gohardasht: penitentiaire ambtenaren hebben 37 politieke gevangenen die uit Evin waren overgebracht, niet geaccepteerd. zij zitten nu in Gohardasht in quarantaine. Sommigen van hen zijn ook overgebracht naar de isoleerafdeling van Gohardasht. Op 19 oktober zijn nog eens 30 politieke gevangenen van Evin naar Gohardasht overgebracht.

5. Bij de aanval op de gevangenen hebben de penitentiaire ambtenaren de poort naar het gevangenisterrein gesloten, enkele krediet- en telefoonkaarten van de gevangenen vernietigd en het oplaadapparaat afgesloten zodat deze gevangenen niet konden telefoneren.

6. In de lichamen van veel neergeschoten gevangenen bleven kogeltjes achter. Ondanks het bevel van de gevangenisarts zijn zij niet naar het ziekenhuis gestuurd en hebben zij alleen antibiotica gekregen.

7. In een ongekende actie doen de penitentiaire ambtenaren de gevangenen handboeien om om ze mee te nemen voor een visitatie. De meeste gevangenen accepteren deze behandeling niet en gingen in staking.

8. Na de brute onderdrukking in Evin op de avond van 15 oktober heeft het ministerie van Inlichtingen verschillende politieke gevangenen ondervraagd en gemarteld. Een van hen, Loqman Aminpour, wordt momenteel ondervraagd in afdeling 241 van Evin, en er is geen informatie over zijn lot.

9. Op 19 oktober meldde de staatswebsite Asre Iran dat na een bezoek aan de Fashafouyeh-gevangenis op 18 oktober door leden van toezichtsraden en de commissie binnenlandse zaken van het parlement van het regime, Ahmad Alireza Beigi, een afgevaardigde van het parlement, zei: "Als gevolg van de onrust in de Evin-gevangenis zijn bijna 1300 gevangenen uit de Evin-gevangenis overgebracht naar de Fashafouyeh-gevangenis, en deze gevangenis is niet in staat om dit aantal gevangenen te verwerken."

10. In de gevangenis van Qezal Hesar geldt de hoogste alarmfase, en de penitentiaire ambtenaren staan op scherp. Zij hebben een 50-kaliber machinegeweer gemonteerd op het dak van eenheid 2 van de gevangenis.