Overplaatsing van zes ter dood veroordeelde politieke gevangenen

Overplaatsing van zes ter dood veroordeelde politieke gevangenen

 Zes ter dood veroordeelde politieke gevangenen in de Shiban-Ahvaz-gevangenis zijn in eenzame opsluiting geplaatst (gevangenisquarantaine) in afwachting van de voltrekking van het vonnis. De families van deze politieke gevangenen staan onder zware druk van de inlichtingendiensten.

Op zaterdag 6 mei 2023 zijn zes politieke gevangenen van de Shiban-Ahvaz-gevangenis, Ali Majadam, Mohammad Reza Moghadam. Moein Khanfari, Habib Dris, Adnan Ghobishavi en Salem Mousavi, overgebracht naar de quarantainegevangenis om de doodstraf te ondergaan. De families van deze gevangenen werden zwaar onder druk gezet door de inlichtingendiensten en bleven thuis.

Deze zes politieke gevangenen werden, samen met 8 andere gevangenen, in februari 2019 gearresteerd en overgebracht naar detentiecentra van de inlichtingendiensten, waar zij aan zware martelingen werden onderworpen.

De afgedwongen bekentenissen van deze politieke gevangenen werden verkregen door foltering.

Agenten van de IRGC-inlichtingendienst arresteerden de vrouw en zoon van Ali Mojadam om hem onder druk te zetten. De ondervragers martelden Ali voor de ogen van zijn vrouw en kind en hielden hem meer dan 6 maanden in eenzame opsluiting, waarmee zij hem konden dwingen een valse bekentenis af te leggen.

Nadat ze de valse afgedwongen bekentenissen hadden gepubliceerd, lieten ze uiteindelijk het kind en zijn vrouw vrij.