Persbericht France Libertés

26 februari 2018

Frankrijk / Verenigde Naties. France Libertés eist dat de minister van Justitie van het Iraanse regime niet mag deelnemen aan de Raad voor de Rechten van Mens

France Libertés hekelt met klem de deelname van de heer Avaee, de Iraanse minister van Justitie, aan de Raad voor de Mensenrechten in Genève op 27 februari 2018. De heer Avaee is een van de verantwoordelijken voor het bloedbad van 1988 in Iran, dat een misdaad tegen mensheid is.

Minister betrokken bij bloedbad van 30.000 politieke gevangenen

 

De heer Avaee was de procureur-generaal en lid van de "Commissie des Doods" tijdens het Dezful-bloedbad in 1983 in het Zuiden van Iran, waarbij 30.000 politieke gevangenen werden gedood. Dit bloedbad vormt volgens het Statuut van Rome een "misdaad tegen de menselijkheid".

 

De naam Avaee (Seyyed Ali-Reza AVAEE) staat ook op de huidige sanctielijst van Europese Unie (EU) met personen die zich schuldig hebben gemaakt aan "schending van mensenrechten. Sinds 2011 stelt de EU-tekst dat "hij als president van de rechterlijke macht in Teheran verantwoordelijk was voor mensenrechtenschendingen, willekeurige arrestaties, ontkenning van de rechten van gevangenen en toename van executies. Hij staat ook op de zwarte lijst van het Verenigd Koninkrijk voor "mensenrechtenschendingen".